Закон і Бізнес


Ищите третьего

Информацию об апелляционной жалобе будут получать все лица, участвующие в деле


№51 (1193) 20.12—26.12.2014
4491

Нардепы предлагают решить вопрос передачи копий апелляционных и кассационных жалоб по хозяйственным делам третьим лицам. Сейчас же, по их словам, сложилась неоднозначная судебная практика.


Відповідно до ч.3 ст.26 та ч.5 ст.27 Господарського процесуального кодексу треті особи мають процесуальні права й обов’язки сторони.

Разом з тим поза законодавчим регулюванням залишилося питання надсилання їм копій апеляційної та касаційної скарг, заяв про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. На думку експертів, це позбавляє вказаних учасників господарського процесу можливості належним чином підготувати свої докази щодо викладених у скаргах обставин.

Судова практика із цього питання складається неоднозначно. Про необхідність надсилання копії апеляційної або касаційної скарги третім особам ідеться в постанові пленуму Вищого господарського суду «Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ1 Господарського процесуального кодексу України» від 24.10.2011 №11 та ухвалах ВГС від 15.08.2011 у справі №6/354-59/51 та 1.10.2012 у справі №7/72-10.

Водночас у постанові Судової палати в господарських справах Верхов­ного Суду від 13.05.2008 №39/262 та інформаційному листі ВГС від 5.06.2008 №01-8/350 вказується на необхідність надсилання копії апеляційної або касаційної скарги лише сторонам у справі.

В ст.11119 ГПК визначено обов’язок надання копій заяви про перегляд судових рішень господарських судів у ВС згідно з кількістю осіб, які беруть участь у справі.

Вирішити питання на законодавчому рівні запропонували народні депутати від Блоку Петра Порошенка та Яків Безбах (позафракційний), які підготували проект «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (щодо порядку надсилання копій апеляційної та касаційної скарг)» (№1415).

Пропонується встановити обо­в’язок надсилання апеляційної та касаційної скарг третім особам та іншим особам, які беруть участь у господарському процесі. Таким чином, суди не зможуть по-різному трактувати відповідне питання.

При цьому особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилатиме сторонам, третім особам та іншим особам, які беруть участь у справі, не лише копію цієї скарги, а й додані до неї документи, які в сторони відсутні. Такий самий обов’язок буде передбачено і для прокурора.

Також у проекті пропонується встановити контроль за надсиланням необхідних матеріалів. Так, відповідно до запропонованих змін до ст.113 ГПК до заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами додаватимуться документи, що підтверджують надсилання копій заяв.

Проект із подібними змінами вже вносився до парламенту попереднього скликання, але так і не був розглянутий. Водночас головне науково-експертне управління та профільний комітет позитивно поставилися до пропозицій. Тому можна очікувати, що заперечень проти нововведень у нардепів не буде.