Закон і Бізнес


Квартирный хаос

В обеспечении законников служебным жильем нет порядка. Да и средства на приобретение квадратных метров отсутствуют


№50 (1192) 13.12—19.12.2014
Ксения Магнушевская
5470

В этом году только 10 судей получили служебное жилье, почти все — за счет местных бюджетов. В госбюджете деньги на эти потребности не выделяются. Некоторые служители Фемиды, которые стоят в очереди за квадратными метрами, злоупотребляют правом: неоднократно получают жилую площадь или же зарятся на 3—4-комнатные квартиры.


Кожен шостий — без оселі

Хоча в бюджеті на наступний рік буде закладено принцип суворої економії кош­­тів, служителі Феміди все ж не втрачають надії, що держава почує їх і втілить у життя одну із соціальних гарантій, передбачених для володарів мантій у законі «Про судоустрій і статус суддів», — забезпечення службовим житлом. Так, відповідно до ст.132 закону після призначення на посаду суддя Конституційного, Верховного, вищого спеціалізованого, апеляційного, місцевого судів, який потребує поліпшення якісних та кількісних характеристик помешкання, забезпечується службовим житлом за місцем розташування храму Феміди. Однак, на думку Ради суддів, механізм реалізації права володаря мантії на квадратні метри законодавчо не закріплений, що є однією з причин украй незадовільного забезпечення законників житлом.

«На сьогодні гарантія, передбачена законом, — формальна», — зауважила член РСУ Людмила Соломаха, доповідаючи на засіданні ради питання щодо забезпечення суддів службовим житлом. За її словами, із 7612 представників місцевих та апеляційних судів поліпшення умов мешкання та забезпечення житловою площею потребують 1308 осіб. «Тобто кожний шостий суддя», — наголосила Л.Соломаха.

А от у деяких апеляційних судах рівень потреби володарів мантій у квадратних метрах є ще вищим. Так, 30 вересня цього року до РСУ наді­йшло звернення голови Апеляційного суду Чернівецької області, в якому він указує: 15 із 34-ох суддів претендують на отримання від держави квартири. А протягом 10 років кошти на придбання законникам Апеляційного суду Чернівецької області житла не виділялися.

Квартирне питання турбує і багатьох представників Апеляційного суду Київської області. У контрольному списку претендентів на отримання службового житла — 4 представники Вищого господарського та 8 — Вищого адміністративного судів.

«Протягом 2010—2014 рр. держбюджетом не були передбачені кошти Державній судовій адміністрації як головному розпоряднику коштів держбюджету на придбання житла», — зазначила Л.Соломаха.

У 2011 р. двом служителям Феміди виділили квадратні метри за бюджетною програмою «Здійснення правосуддя місцевими господарськими судами». А в цьому році один законник був забезпечений службовим житлом за бюджетною програмою «Виконання рішень судів на користь суддів».

В основному володарі мантій отримували житлоплощу за рахунок місцевого бюджету: у 2010 р. — 99 осіб, у 2011-му — 28, у 2012-му — 32, у минулому й цьому роках — по 9 законників.

ДСАУ включила до бюджетного запиту на 2015 р. потребу в коштах на придбання житла 1280 суддям у сумі майже 700 млн грн. (з урахуванням Донецької та Луганської областей). Але, на жаль, ця потреба не забезпечена доведеними обсягами граничних видатків на 2015 р.

За словами заступника голови ДСАУ Людмили Гізатуліної, сьогодні «ситуація з бюджетом не відома. Тому, аби розраховувати на щось краще, ніж те, що було запропоновано доведеними обсягами граничних видатків, потрібно бути великими оптимістами». На її думку, ситуація із забезпеченням суддів житлом дуже складна. Тому варто шукати альтернативні виходи, наприклад, на законодавчому рівні передбачити для володарів мантій можливість пільгового кредитування. «Тоді це житло буде не службовим, а особистою власністю судді», — поділилася ідеями Л.Гізатуліна.

Квартирні махінації

Аналіз квартирного питання виявив чимало прогалин у цій сфері. Так, за словами Л.Соломахи, ДСАУ неналежно веде облік служителів Феміди, які претендують на квадратні метри.

«При складанні контрольних списків суддів, які потребують поліпшення житлових умов та забезпечення службовим житлом, не дотримано черговості взяття судді на облік, щодо деяких суддів у списках узагалі не зазначена дата, з якої суддя взятий на облік. Контрольні списки не відповідають інформації щодо невиконаних рішень судів про забезпечення суддів благоустроєним житлом», — зробили висновок представники РСУ.

«Деякі судді отримують службове житло двічі. Куди зникає житло, яке вони отримали першого разу, невідомо. Оперативний облік житла ДСАУ не ведеться. Я добре розумію, що воно не перебуває в них на балансі, але такий облік необхідно вести, щоб ми могли з’ясувати реальну потребу в забезпеченні суддів житлом», — наголосила Л.Соломаха.

Також вона звернула увагу присутніх на різні апетити володарів мантій на житлоплощу. Так, один зі служителів Феміди (склад сім’ї — 4 особи) вважає, що йому потрібна квартира площею 180 м2. Іншому ж (склад сім’ї — 3 особи) достатньо 50 м2.

«Виходить, однакового підходу немає. Тому вважаю за потрібне запропонувати ДСАУ розробити положення про порядок надання службового житла суддям», — зауважила Л.Соломаха.

За словами Л.Гізатуліної, такий порядок був розроблений ще у 2011 р., але його так і не затвердили, через те що ст.132 згаданого закону цього не передбачала. Заступник голови ДСАУ переконана, що потрібно визначити порядок зарахування суддів на квартирний облік, надання їм житлоплощі. До того ж потрібно визначити порядок передання квадратних метрів законником, який переводиться до іншого храму Феміди.

Ще одна проблема — не здійснюється контроль за виконанням рішень судів про забезпечення служителів Феміди помешканнями. «У ДСАУ фактично відсутня достовірна інформація щодо кількості рішень про забезпечення суддів житлом, які перебувають на виконанні в державній виконавчій службі, Державній казначейській службі; щодо суми коштів, які підлягають стягненню з державного бюджету на рахунки ДСАУ та її територіальних управлінь для придбання житла суддям», — зробили висновок члени РСУ й наголосили, що ДСАУ має виправити ситуацію.

Орган суддівського самоврядування запропонував ДСАУ до 1 травня 2015 р. підготувати та подати на затвердження РСУ Положення про порядок забезпечення суддів службовим житлом. До 1 червня судова адміністрація повинна надати раді списки законників, які мають потребу в квадратних метрах, з урахуванням черговості взяття кожного з них на облік. Також до 1 червня ДСАУ необхідно виконати ще одне завдання — запровадити оперативний облік службових приміщень, що надані суддям у всіх регіонах України.

Можливо, порядок надання служителям Феміди житлоплощі й урегулює процедуру отримання квартир. А як же бути з тим, що гроші на придбання осель для суддів бюджетом не передбачаються?