Закон і Бізнес


Ищем по порядку


№50 (1192) 13.12—19.12.2014
2977

Председатель Государственной судебной администрации утвердил Порядок проведения Государственной судебной администрацией Украины проверки достоверности сведений о лицах в соответствии с законом «Об очищении власти». Документ регламентирует взаимодействие органов ГСА с государственными органами в реализации требований люстрационного закона.


Насамперед в Порядку ідеться про перевірку в Єдиному державному реєстрі судових рішень наявності відомостей щодо причетності осіб, які перелічені в пп.1—11 ч.1 ст.2 закону «Про очищення влади», до надання дозволів на затримання, арешт або притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності учасників протестів у листопаді 2013 — лютому 2014 р., а також осіб, до яких було застосовано індивідуальну амністію в лютому 2014 р. Також перевірятиметься наявність судових рішень стосовно осіб, які підпадають під люстрацію, щодо вчинення інших дій, які перелічені в законі як підстава для заборони на зайняття відповідних посад в органах державної влади.

Перевірка здійснюватиметься за запитами керівників відповідних відомств і за заявою самої особи, яка займає посаду, що підлягає очищенню. Перевірку проводитиме територіальне управління ДСАУ за місцем проживання особи.

Окремо передбачений порядок оприлюднення інформації про проходження перевірки суддями — від місцевого до Верховного судів. Так, після надходження відповідної заяви від судді вищого спеціалізованого та Верховного судів, а також його декларації про майновий стан ДСАУ протягом 3 днів має оприлюднити інформацію про початок перевірки. Аналогічний строк відведено ТУ ДСАУ для обнародування такої інформації стосовно суддів місцевих та апеляційних судів. Виняток становитимуть відомості, віднесені законом до інформації з обмеженим доступом.