Закон і Бізнес


Комитетские слушания


№50 (1192) 13.12—19.12.2014
3699

Народные депутаты готовятся сделать заседания парламентских комитетов более открытыми. Действующие правила позволяют закрыть перед СМИ двери.


Прибрати перешкоди на шляху до комітетів Верховної Ради запропонував народний депутат від Блоку Петра Порошенка Павло Різаненко, який підготував проект «Про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України)» (№1228).

Відповідно до чинних норм ЗМІ можуть бути запрошені на засідання комітетів, а звукозапис і відеозйомка мають відбуватися лише за згодою головуючого на засіданні. «На практиці вищезазначені норми помилково тлумачаться як дозвільні. Вони застосовуються таким чином, що для присутності на відкритих засіданнях комітетів представники засобів масової інформації мають отримати дозвіл чи запрошення», — висловлює своє невдоволення нардеп.

І хоча, як правило, голови комітетів не висловлюють застережень проти роботи журналістів, П.Різаненко планує позбавити їх навіть такої теоретичної можливості. Відповідно до змін ЗМІ не допустять на засідання комітету, лише якщо більшість його членів проголосують за роботу в закритому режимі.