Закон і Бізнес


Шестеро двух ожидают

Ответственность за разблокирование работы «очищенной» ВККС легла на плечи трех должностных лиц, съезда представителей учебных и научных учреждений


№40 (1182) 04.10—10.10.2014
МАРИНА БОЙКО
3213

ХІІ форум обладателей мантий назначил 6 членов Высшей квалификационной комиссии судей. Однако приступить к работе они не могут: этот постоянно действующий орган считается полномочным при условии назначения в его состав не меньше 8 членов. Кто же и почему тормозит назначение еще 5 «квалификационников»?


Місія не виконана

Аби відновити довіру до ВККС, до її складу потрібно обрати нових членів. Так вирішив законодавець ще у квітні. Першим свою квоту в комісії заповнив з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ: 29 квітня делегував до постійно діючого органу доцента Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимира Сущенка та заступника директора Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва ім. академіка Ф.Г.Бурчака Національної академії правових наук Миколу Галянтича.

Проте суд визнав протиправним і скасував це рішення з’їзду освітян та науковців, уважаючи, що в Міністерства освіти та науки відсутня компетенція щодо скликання, підготовки, організації та проведення цього форуму з питань призначення «кваліфікаційників».

Майже одночасно уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська та міністр юстиції Павло Петренко заявили, що обиратимуть членів комісії за своєю квотою відкрито шляхом проведення конкурсу. Мін’юст не знайшов достойного кандидата. Можливо, через те, що конкурсній комісії було не до вподоби, що настрої кандидатів виявилися недостатньо радикальними (детальніше див. №25 «ЗіБ» від 21.06—27.06.2014), тому продовжив відбір. Однак про його результати й досі нічого невідомо.

У червні конкурсна комісія, створена омбудсменом, вирішила рекомендувати на посаду члена ВККС Інну Завальну, яка раніше працювала першим заступником голови Державної реєстраційної служби, за умови, якщо вона підтвердить, що її стаж роботи в галузі права становить не менш ніж 20 років. В іншому випадку мав бути призначений новий конкурс. Надала чи ні І.Завальна відповідні документи — невідомо. У всякому разі розпорядження омбудсмена щодо призначення «кваліфікаційника» знайти не вдалося.

До цього часу жодним словом щодо свого представника до ВККС не обмовився голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. Якби хоча б двоє зі згаданих трьох посадовців спромоглися за ці півроку (нагадаємо: закон «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» набрав чинності 11 квітня) призначити нових членів постійно діючого органу, то ВККС у новому складі запрацювала б із дня на день.

Місію щодо обрання нових «кваліфікаційників» виконали тільки володарі мантій на позачерговому ХІІ з’їзді суддів. «Я бажаю, щоб плідна робота вашого з’їзду розблокувала роботу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Я впевнений, що сьогодні й народ чекає їхньої ефективної роботи», — зауважив глава держави Петро Порошенко на зібранні законників.

На жаль, одному форуму служителів Феміди не до снаги розблокувати роботу ВККС.

Чекають новачків

Нагадаємо: у червні, після проведення першої частини з’їзду суддів, керівництво ВККС, члени якої були призначені ще у 2010-му, заявило, що виконуватиме свої повноваження «до початку роботи новосформованої комісії, не змінюючи свого юридичного статусу та без зміни обсягу своїх пов­новажень». Тобто старі «кваліфікаційники», посилаючись на ч.2 ст.931 закону «Про судоустрій і статус суддів», пояснили: працюватимуть доти, доки їхні повноваження не припинить новосформований склад ВККС. Бо таке рішення мають право прийняти лише новачки.

У Регламенті ВККС детально виписана процедура «приходу до влади» нових «кваліфікаційників». Так, після призначення до складу комісії не менш ніж 8 осіб, зазначається в документі, проводиться організаційне засідання, на якому перевіряються повноваження членів нового складу постійно діючого органу. «Відкритим голосуванням більшістю голосів комісія приймає рішення щодо закінчення повноважень попереднього складу комісії», — йдеться в Регламенті.

Поки вже призначені з’їздом суддів 6 «кваліфікаційників» чекають на колег, познайомимося ближче з тими володарями мантій, які наступні 6 років добиратимуть нові кадри для Феміди та дисциплінуватимуть законників.

Від найвищого та вищих

Зібрання служителів Феміди вирішило, що суддівську спільноту у ВККС повинні представляти: 4 володарі мантій із судів загальної юрисдикції та по одному — адміністративної й господарської. Так, після оголошення результатів таємного голосування на з’їзді виявилося: до складу ВККС увійшли 2 «верховники» (Юрій Тітов та Микола Патрюк), 2 представники вищих спецсудів (Анастасія Заріцька та Михайло Макарчук) та ще 2 володарі мантій із судів апеляційної інстанції (Валентина Устименко та Микола Мішин).

Дехто припускає, що ВККС у новому складі очолить один із «верховників». Переважна більшість уважає, що це буде М.Патрюк. Поживемо — побачимо. Адже ще потрібно дочекатися, коли буде призначена решта членів комісії.

До речі, на Х з’їзді суддів, який відбувся 16 вересня 2010 р., квот для обрання «кваліфікаційників» не встановлювали. Тоді до комісії потрапили 3 «адміністративники», 2 «господарники» та один представник суду загальної юрисдикції. Найвищий судовий орган представляв один володар мантії, вищі спецсуди — теж один законник, а решта місць дісталася служителям Феміди із судів апеляційної інстанції.

Також ХІІ з’їзд обрав ще 6 володарів мантій до складу комісії на випадок вибуття одного або кількох осіб, призначених за його квотою. Ці люди автоматично набуватимуть повноважень членів ВККС у разі вибуття одного або кількох осіб з її складу.

Нагадаємо: за 4 роки діяльності ВККС 3 «резервістам» пощастило долучитися до «кваліфікаційників»: судді у відставці Володимиру Віхрову, Михайлу Зайцеву з Вищого адмінсуду та Тетяні Шевковій з Донецького апеляційного господарського суду.

***

Хоча на адресу суддівської спільноти й лунають закиди в небажанні очищатися, своїми діями вона доводить: усі звинувачення — безпідставні. Адже з’їзд оновив склад ВККС. Розблокувати роботу цього органу повинен колектив освітян та науковців чи інші посадові особи. До речі, деякі громадські активісти, які не втомлюються постійно говорити про необхідність очищення судової влади, входять до складу конкурсних комісій, створених омбудсменом та міністром юстиції для відбору кандидатів для роботи у ВККС. Здебільшого саме ці активісти висловлюють незадоволення, після проведення співбесід із претендентами заявляють, що потрібно шукати кращі кандидатури.

То, може, насправді проблема не в служителях Феміди?