Закон і Бізнес


Обремененные ликвидацией


№40 (1182) 04.10—10.10.2014
АЛЕКСЕЙ ПИСАРЕВ
3327

Эксперты продолжают анализировать перспективы хозяйственного судопроизводства и последствия, которые может иметь ликвидация юрисдикции. По мнению специалистов, при отсутствии специализированного суда местные суды просто не справятся с рассмотрением новых категорий дел, а Верховный Суд - с нагрузкой.


2 жовтня відбувся черговий круглий стіл, на якому судді, науковці та експерти обговорили перспективи проведення судової реформи загалом та можливої ліквідації системи господарських судів зокрема. При цьому, на переконання експертів, у разі ліквідації господарських судів невдовзі та ж перспектива очікує й адміністративні.

Як відзначив голова Вищого господарського суду Богдан Львов, під час проведення реформи не можна знищувати досягнення, здобуті судовою системою за роки своєї діяльності. Господарська ж система демонструє високі показники якості та оперативності розгляду справ.

У свою чергу суддя ВС Лілія Григор’єва висловила переконання, що в Україні не повинна існувати чотириланкова судова система, яка фактично дозволяє подвійну касацію. Крім цього, за її словами, навантаження на суддів у господарських і адміністративних судах є суттєво нижчим, ніж у загальних.

Однак Б.Львов звернув увагу на те, що порівнювати різні категорії справ некоректно. Адже розгляд багатотомних справ із питань банкрутства потребує дуже значних витрат часу і зусиль. Ще одне питання — чи зможуть впоратися судді місцевих судів із таким завданням, не маючи відповідного досвіду. До того ж, наголосив Б.Львов, навіть у господарських судах украй мало фахівців, які можуть розглядати певні категорії справ — зокрема спори щодо інтелектуальної власності. Ще одна проблема, яка виникне у разі ліквідації спеціалізованих судів, — суттєве збільшення надходжень справ до ВС, якому доведеться виконувати роботу вищих інстанцій. Як наслідок, справи чекатимуть своєї черги на розгляд роками.

Детальніше про обговорення перспектив спеціалізованих судів читайте у наступному числі.