Закон і Бізнес


В поисках доверия


№38 (1180) 20.09—26.09.2014
СЕРГЕЙ МИЛОГРАДОВ
2742

В хозяйственных судах убеждены, что в условиях, когда звучат мнения о ликвидации юрисдикции, необходимо выяснить истинное положение доверия граждан ко всей судебной системе в целом и хозяйственным судам в частности.


Питання майбутнього господарської юрисдикції експерти обговорили під час круглого столу. «Ліквідувати не можна зберегти. Де поставити кому в майбутньому господарських судів», який організувала Асоціація правників України.

Як відзначили на заході, в ініціаторів ліквідації господарських судів є кілька аргументів на користь своєї позиції. Зокрема, говорять про низьке навантаження в господарських судах, необхідність витрат на їх утримання та недовіру суспільства до судів.

Учасники круглого столу проаналізували ці аргументи та висловили свою точку зору стосовно них. Щоправда, подискутувати із цього приводу не вдалося: жоден з учасників не висловився за ліквідацію юрисдикції. У свою чергу організатори заходу пояснювали, що це не їхня провина, адже попри те, що «іншу сторону» також запрошували, її представники не забажали взяти в ньому участь.

Учасники круглого столу звернули увагу на те, що використовувати статистику для обгрунтування необхідності ліквідації господарських судів не надто коректно, адже, наприклад, багатотомні справи про банкрутство важко порівняти зі справами про накладення штрафу за порушення Правил дорожнього руху.

Звернули увагу на засіданні й на рівень довіри до судової системи. Заступник голови Вищого господарського суду Геннадій Кравчук зазначив, що відповідно до дослідження, проведеного проектом USAID, господарські суди порівняно з іншими мають найвищий рівень довіри в нашій країні.

Г.Кравчук повідомив про готовність провести опитування силами віт­чизняних експертів з метою з’ясувати реальну ситуацію з довірою до судових органів.

 

P.S. Детальніше про круглий стіл читайте в наступному числі «ЗіБ».