Закон і Бізнес


Вышли из пике

Средняя нагрузка на судей хозяйственных судов выросла впервые за последние годы


№37 (1179) 13.09—19.09.2014
АЛЕКСЕЙ ПИСАРЕВ
4552

В последние годы нагрузка на судей хозяйственных судов постоянно падала. Это объяснялось экономическими проблемами и экономией средств на судебном сборе. Зато в первом полугодии этого года зарегистрировано хотя и несущественный, но рост. Правда, прежде всего благодаря нескольким областям и, как ни парадоксально, Крыму.


Залишилися без роботи

У 2012 р. кількість справ і матеріалів, які припадали на одного суддю місцевого господарського суду, порівняно з 2011 р. продемонструвала різке падіння — відразу на 27%. Не набагато кращим для «господарників» видався й 2013 р. — черговий обвал становив 24%. Неважко порахувати, що за 2 роки роботи їх стало приблизно вполовину менше.

Пояснювалося це кількома факторами. З одного боку, зниженням економічної активності в державі, з другого — небажанням сторін платити досить значний судовий збір та намаганням звернутися до судів іншої юрисдикції.

Тодішній голова Вищого господарського суду Віктор Татьков навіть спробував у такій статистиці побачити певний позитив, мовляв, зі зменшенням навантаження підвищилась якість роботи. Крім цього, він анонсував зміни в штатному розписі судів, щоб перевести законників до тих регіонів, де вони потрібніші.

Хоча важко сказати, куди слід було б направляти додаткові робочі руки. Так, у 2013 р. падіння навантаження спостерігалось у всіх регіонах, за винятком Львівської області. Однак і в ній зростання було в межах «статистичної похибки» — лише 0,3%.

Початок відродження

Навряд чи можна вважати суттєвим і збільшення навантаження на суддів у І півріччі цього року — 1,84%. Проте порівняно з минулорічним обвалом ці показники здаються більш ніж суттєвими, особливо враховуючи цьогорічні умови для бізнесу. Загалом до господарських судів першої інстанції надійшло 65,81 тис. справ і матеріалів, або по 16,85 на кожного суддю щомісяця.

Водночас таке зростання можна частково пояснити тим, що із загальної статистики випали господарські суди АР Крим і м.Севастополя, навантаження в яких минулого року було нижчим від середнього по спеціалізації.

Разом з тим серед факторів, які навряд чи сприяли зростанню економічної активності, а значить, і кількості звернень до господарських судів — воєнні дії в Донецькій та Луганській областях. Частково це підтверджують і цифри. Зокрема, на фоні в цілому позитивної статистики навантаження в Господарському суді Донецької області в І півріччі впало на 14,13%. Натомість у Луганській області падіння становило тільки 4,5%. Щоправда, в цілому за рік показники, очевидно, будуть більш песимістичними, адже спершу ці суди заради гарантування безпеки працівників і представників сторін припинили слухання справ, а на початку вересня відповідні справи було вирішено передати на розгляд до установ ­інших регіонів. Однак ці фактори вже будуть ураховані в даних за ІІ півріччя.

Областями, які продемонстрували гіршу динаміку, ніж Донецька, стали Закарпатська й Вінницька. Там навантаження на суддів за півроку зменшилося на 17,85 і 14,21% відповідно. Також суттєве падіння відбулось у Львівській області (–13,4%), яка, нагадаємо, єдина «підросла» в минулому році. Так само падіння, хоч і менш суттєве, спостерігалося в деяких інших регіонах. Щоправда, як видно із цифр, навіть найгірші дані І півріччя цього року виглядають не так катастрофічно, як середні — в минулому.

Локомотивами ж зростання можна вважати господарські суди Житомирської (+72,2%), Рівненської (+32,4%), Харківської (+29,9%) та Чернігівської (+24,3%) областей. Значний приріст навантаження відбувся також на ­Кіровоградщині та Черкащині.

«Апеляційні» втрати

Незважаючи на тенденцію до підвищення надходження справ до місцевих господарських судів, навантаження в апеляційній інстанції продовжує зменшуватися. Так, за півроку падіння у судах другої інстанції становило 4,17%. Це число приблизно можна зіставити з показником 2013 р. (–6,9%), а у 2012-му скорочення було значно суттєвішим — 15,5%.

До цих даних можна ставитися по-різному. Скажімо, колишнє керівництво ВГС дотримувалося позиції, що незначний відсоток скарг до апеляційної інстанції свідчить про довіру до рішень місцевих судів. Водночас цей показник можна трактувати і протилежним чином — отримавши негативний для себе вердикт, сторони можуть розчаруватись у судовій системі й вирішити триматися від неї подалі. Тим паче що за подання апеляційної скарги їм довелося б знову сплачувати судовий
збір.

На що скаржитесь?

Якщо ж звернути увагу на сфери, яких стосувалися звернення до судів, то виявиться, що в більш ніж половині заяв і справ ішлося про майнові спори, що виникали при виконанні господарських договорів або з інших підстав (майже 38 тис.).

Другими за поширеністю були справи та заяви, що стосувалися питань банкрутства. Їх надійшло близько 14 тис. Понад 3 тис. справ та матеріалів стосувалися спорів, які виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними.

Загальна сума судового збору, що була присуджена до стягнення та сплачена заявниками в господарських спорах, становила 191,5 млн грн. З них повернуто або підлягає поверненню з держбюджету близько 4,2 млн.

Робити висновки щодо річних показників надходження справ до господарських судів поки що, безумовно, зарано. Водночас оприлюднені дані дають надію на те, що економічна активність зростатиме, а спори вирішуватимуться цивілізованими методами.

 

КОМЕНТАР

Богдан ЛЬВОВ, голова Вищого господарського суду України

Наразі не вирішено питання стосовно обрання безстроково значної кількості суддів місцевих господарських судів, 5-річний строк повноважень яких закінчився. Засідань парламенту із цього приводу не відбувалося вже досить тривалий час. Аналогічна ситуація склалась і з Вищою кваліфікаційною комі­сією суддів. Деякі судді навіть не встигли отримати рекомендацій для обрання безстроково. Тому маємо ситуацію, коли судді фактично посаду займають, але повноваження щодо розгляду справ у них відсутні. Результатом цього є збільшення навантаження на їхніх колег, а звідси — зростання динаміки навантаження на суддів господарських судів першої інстанції.