Закон і Бізнес


Проект №1008 нівелює судову реформу, – АПУ


15.10.2019 15:23
121772

Окремі норми проекту закону №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» нівелюють результати судової реформи та негативно впливають на статус суддів Верховного Суду.


Про це йдеться у відкритому зверненні АПУ щодо ризиків проекту закону №1008, який внесений до порядку денного сьогоднішнього пленарного засідання Верховної Ради, повідомляє «Закон і Бізнес».

Як сказано у зверненні, Асоціація правників України підтримує намагання влади удосконалити судову систему, проте закликає дочекатися висновку Венеціанської комісії щодо норм законопроекту, а також провести його широке обговорення із залученням експертної та правничої спільнот.

Ризики законопроекту №1008: позиція АПУ

Асоціація правників України виступила з відкритим зверненням щодо окремих ініціатив законопроекту, які негативно впливають на статус суддів Верховного Суду.

«Асоціація правників України закликає народних депутатів України не приймати норми, які негативно впливають на інститут незалежності суддів, руйнують Верховний Суд, а також порушують зобов’язання України перед міжнародними партнерами», — йдеться у відкритому зверненні.

АПУ вже неодноразово звертала увагу на ризики проекту закону. Зокрема, 25 вересня, Асоціація надала профільному Комітету Парламенту пропозиції до законопроекту №1008, з метою виключення положень, що містять ризики для незалежності суду. Частина з них була врахована, зокрема:

Тим не менше, правники переконані, що окремі норми законопроекту нівелюють результати судової реформи та негативно впливають на статус суддів ВС.

Серед них:

Скорочення кількості суддів Верховного Суду вдвічі. Як наслідок — гарантоване збільшення навантаження на суддів, суттєве збільшення строку розгляду справ та негативий вплив на їхню якість.

Правники підкреслили — запропонована новела позбавлює права суддів на професію і фактично є загрозою суддівській незалежності та рівності громадян перед судом.

Суттєве зменшення суддівської винагороди. Експерти АПУ переконані, що рівень суддівської винагороди має бути незмінно високим, адже це — гарантія професійності суддівського корпусу та запобіжник корупції.

Повторний конкурсний відбір суддів ВС. Посилаючись на п.9 Консолідованого звіту Ради Європи, правники нагадали, що відбір суддів до ВС отримав високу оцінку зовнішніх спостерігачів та наголосили, що оцінюванням суддів не слід зловживати. 

«Асоціація підтримує намагання влади у її намірах удосконалити судову систему, проте закликає дочекатися висновку Венеціанської комісії щодо законопроекту № 1008, а також провести широке обговорення проекту закону із залученням експертної та правничої спільнот», — йдеться у відкритому зверненні.

Детальніше — за посиланням

Сприяння процесу розвитку правової держави в Україні — одне з головних завдань спільноти АПУ. Асоціація долучається до удосконалення національного законодавства, сприяння реформуванню владних інституцій та побудови доброчесної системи правосуддя, яка забезпечить право на справедливий суд.