Закон і Бізнес

Новини 18.04.2024

17.04.2024

19:36 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (вечір, 17 квітня)

Вранці ворог вдарив ракетами по Чернігову. За попередніми даними, унаслідок атаки загинуло 17 осіб, понад 60 осіб постраждали, із них 2 дитини, врятовано з-під завалів 3 особи. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

17:49 Мармелад в ЄС стане більш фруктовим

В Євросоюзі ухвалили новий закон, який зробить продукти на сніданок кориснішими для європейців. Нові правила встановлюють мінімальний вміст фруктів у джемах та мармеладі.

17:17 Орган самоорганізації населення не є житлово-експлуатаційною організацією за ч.2 ст.135 КПК

Адвокатам АБ «Євгена Пеліхоса» вдалося довести в суді недопустимість широкого тлумачення ч.2 ст.135 КПК щодо того, які юридичні особи є житлово-експлуатаційними організаціями.

16:38 Представники бізнесу озвучили власні курсові очікування

Бізнес посилив позитивні очікування щодо ділової активності в наступні 12 місяців. Респонденти прогнозували помірне зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також були позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств.

15:33 Судитимуть ексвисокопосадовців Міноборони, які закупали неякісну амуніцію

Завершено розслідування стосовно колишніх високопосадовців Міноборони, які закупали неякісну амуніцію для військових. Дії зловмисників загрожували життю та здоров’ю захисників й завдали багатомільйонних збитків державі.

15:11 Справу судді, який неідеально повів себе з поліцейськими, закрили — рішення ДДП ВРП

Друга дисциплінарна палата ВРП відмовила у притягненні до відповідальності судді, який був змушений пояснювати поліцейським їхні обов’язки щодо складання протоколу про перевищення швидкості.

14:54 Що таке підривна діяльність та інші злочини пов’язані з війною — в огляді ВС

Вчинення будь-яких діянь, передбачених ч.1 ст.111 Кримінального кодексу, заподіює шкоду національній безпеці України і розцінюються як підривна діяльність проти неї.

14:26 Правові наслідки оголошення особи померлою

За яких підстав та у які строки особу може бути оголошено померлою? До яких наслідків призводить оголошення особи померлою та як вирішуються ситуації, коли особа після такого оголошення виявилась живою, розповіли в Мін’юсті.

13:41 Чи має значення, коли сторона фактично одержала лист з а/с — позиція ВС

Пропуск строку звернення до суду через пасивну поведінку скаржника щодо реалізації процесуальних прав і небажання їх реалізувати в повній мірі не є поважною причиною пропуску такого строку.

13:19 Як усиновити дитину під час війни

Унаслідок повномасштабної війни в Україні значно збільшилася кількість кандидатів, які хочуть усиновити дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. На Урядовому порталі підготували роз’яснення, куди звертатися і які документи для цього необ

12:39 Як звільнити комунальну землю від самочинного будівництва, нагадав ВС

Належним відповідачем за позовом власника землі про знесення об’єкта самочинного будівництва є не забудовник, а саме останній набувач такого об’єкта, який зареєстрував за собою право власності на нього.

12:15 Столичних адвокатів запрошують взяти участь у тренінгу

Адвокатів міста Києва запрошують взяти участь у тренінгу «Правовий супровід волонтерської діяльності», який відбудеться 21 квітня 2024 року. Участь у тренінгу безкоштовна. Триває подача заявок від учасників.

11:11 Відпочинок під виглядом службового відрядження – підозрюють депутата облради

Працівники ДБР розслідують кримінальне провадження щодо заступника голови Полтавської обласної ради, який під виглядом службового відрядження подорожував Європою в особистих справах. Йому повідомлено про підозру у службовому підробленні та шахрайстві.

10:49 У райсуді Миколаївщини змінився голова

У Доманівському районному суді Миколаївської області відбулися збори суддів, які визначилися із тим, хто очолюватиме суд. Утім, через вимоги закону вибори були безальтернативними.

10:21 Мера Кам’янця-Подільського внесуть до реєстру корупціонерів

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін рішення суду першої інстанції, яким міського голову Кам’янця-Подільського Михайла Посітка визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією.

09:52 Соняшник під арештом, непристойне становище та нетвереза за кермом — засідання ТДП ВРП

Сьогодні, 17 квітня, третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя почне розглядати чотири дисциплінарні справи. Дві з них стосуються накладання арешту на майно, а дві — непристойної поведінки суддів.

09:34 Наїзд на сержанта, збирач скарг та відмова митниці — засідання ДДП ВРП

Усі три дисциплінарні справи, які сьогодні, 17 квітня, розглядатиме друга дисциплінарна палата ВРП, доповідатиме її секретар Роман Маселко. Тож суддям варто готуватися до суворих покарань.

09:15 Про міфи, пов’язані із обвинувальним актом, розповість адвокат

Сьогодні, 17 квітня, у Вищій школі адвокатури відбудеться вебінар «Процесуальні рішення у кримінальному провадженні: Обвинувальний акт».

08:51 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (ранок, 17 квітня)

Минулої доби відбулося 68 бойових зіткнень. Так, на Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 11 атак у районах Очеретиного, Новокалинового, Бердичей, Семенівки, Нетайлового та Первомайського.

16.04.2024

19:43 Що нового на фронті: інформує Генштаб ЗСУ (вечір, 16 квітня)

Активність боїв на фронті дещо впала — до 50 боєзіткнень. Найгарячіше було на Новопавлівському напрямку, де Сили оборони стримують ворога біля Красногорівки та Новомихайлівки, який 14 разів намагався прорвати нашу оборону.

17:23 Діти з нежиттю зможуть ходити до дитсадка у Швеції

Якщо дитина застуджена, вихователь дитячого садка навряд чи прийме її у батьків, щоб не захворіла вся група. А ось у Швеції вирішили, що нежить і кашель — не перешкода для відвідування дитсадка.

16:36 Що відбувається з декларацію після її подання, розповіли в НАЗК

Публічні службовці прозвітували про свої статки за останні три роки (2021-2023), а НАЗК отримало понад 2 млн декларацій. Що ж НАЗК робитиме з ними далі? Як працює ризик-орієнтований підхід до відбору та перевірок декларацій?

16:04 У райсуді Житомирщини змінився голова

Сьогодні, 16 квітня, згідно з рішенням зборів суддів, приступила до виконання обов’язків новобрана голова Брусилівського районного суду Житомирської області.

15:38 11 членів злочинної організації завдали 290 млн збитків митниці

САП та НАБУ викрито та припинено діяльність злочинної організації, яка складалася з 3 організованих груп, що діяли на Чернівецькій митниці. Серед них колишні начальник митниці та депутат облради.

15:06 Яку зарплату отримали працівники апарату судових органів у І кварталі — дані ДСАУ

У І кварталі цього року найвища середня зарплата була у працівників апарату судів, які працюють у прифронтових регіонах. Адже для них встановлений підвищувальний коефіцієнт.

14:45 Кіберполіція попередила про нову шахрайську схему

Зловмисники розповсюджують через месенджер WhatsApp повідомлення про додавання фінансового рахунку та надходження на нього великих сум коштів. Повідомлення містять посилання на підконтрольні аферистам вебсайти.

14:13 Бакалаврів права готуватимуть за інноваційною освітньою програмою

Одним із напрямів реформи юридичної освіти — це зміна бюджетного фінансування, коли замовлення від держави буде мінімальним, але студенти зможуть отримати освітній грант та обрати університет і спеціальність.

13:51 Субсидіарна відповідальність:

Поговоримо про вину осіб, на яких покладається субсидіарна відповідальність. Це питання також по різному розуміється науковцями та неоднозначно застосовується в судовій практиці, часто визначається як психічне ставлення особи до протиправної поведінки

13:32 Ще два судді пройшли кваліфоцінювання (прізвища)

Вища кваліфікаційна комісія суддів рекомендуватиме призначити на посади ще двох суддів-«п’ятирічок», які прошли кваліфікаційне оцінювання.

13:19 Нардепа, який вчинив смертельну ДТП, судитимуть

Працівники ДБР завершили розслідування кримінального провадження щодо народного депутата України, який вчинив смертельну ДТП на Житомирщині. Цій події передувало 22 постанови про перевищення швидкості нардепом.

13:02 Відведення землі, оподаткування продажу нерухомості та інші питання — в огляді КАС

На ділянку, яка хоча б частково знаходиться в межах санітарно-захисної зони, встановленої планом зонування території, не може бути наданий дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення її у власність.

12:47 Як розпочати примусове виконання судового рішення

Автоматично рішення судів до виконавців не надходять, тож що робити, коли боржник відмовляється виконувати судове рішення добровільно? Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м.Київ розповідає про примусове стягнення боргів.

12:24 У райсуді на Дніпровщині заздалегідь обрали керівництво

Збори суддів Заводського районного суду м.Дніпродзержинська заздалегідь визначилися із зміною керівництва, обравши колег на адміністративні посади, що стали б вакантними наприкінці квітня.

12:03 Як звернути стягнення на житло, в якому мешкають діти, пояснив ВС

У разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності або право користування яким мають діти, виконавець зобов’язаний отримати попередню згоду органу опіки та піклування або відповідне рішення суду.

11:42 Судитимуть адвоката, який обіцяв саботувати судові засідання за 9 тис. дол.

Адвокат оцінив свої послуги з неявки у судові засідання та бездіяльність у судовому процесі в 3 тис. дол. за кожен позов. Реалізувати стратегію адвоката й посадовця в одній особі завадило вручення йому підозри.

11:14 Суддю Верховного Суду звільнено у відставку — ВРП

Вища рада правосуддя звільнила у відставку суддю Касаційного цивільного суду Миколу Русинчука. Цього року це перший суддя ВС, який вийшов у відставку.

10:39 В Дію пропонують підтягнути адвокатські свідоцтва

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

10:18 У відрядження до Львова кличуть трьох суддів — ВККС

Якщо більшість судів в Україні перевантажені через брак суддівських кадрів, то в райсудах Львова зі штатним наповнення ситуація краща. Але і тут судді не можуть самотужки впоратися із навалою справ і матеріалів.

09:58 В рамках просвітницького проекту розкажуть про шлюбний договір

Сьогодні, 16 квітня, у Вищій школі адвокатури в рамках проекту «Правосвідомість» відбудеться вебінар «Шлюбний договір. Як врегулювати майнові відносини подружжя на майбутнє?».

09:37 П’ять відряджень, звільнення утретє та відставка судді ВС — засідання ВРП

Сьогодні, 16 квітня, Вища рада правосуддя присвятить своє засідання переважно питанням відрядження суддів. Утім, не обійдеться і без звільнень, зокрема, — у відставку.

//
Створено в Студії Дмитра Бабича