Закон і Бізнес


Тестуйтеся, бо ви того варті!

3584 кандидати покажуть рівень знань у галузі права


№23 (1062) 02.06—08.06.2012
МАРИНА БОЙКО
2511

5 червня Вища кваліфікаційна комісія суддів проведе анонімне тестування осіб, які виявили бажання стати суддями. 3614 кандидатів були готові позмагатися за мантії, проте комісії довелося 30-х із них «дискваліфікувати» ще на першому етапі відбору кадрів для Феміди.


На засіданні, яке відбулося 29 травня, голова ВККС Ігор Самсін повідомив, що в період з 4 квітня до 24 травня цього року до них надійшло 3614 заяв про участь у доборі на посаду суддів вперше. І хоча станом на 16 травня в документах 700 осіб були виявлені певні недоліки, до останнього дня прийому заяв більшість претендентів змогла їх усунути.

Залишалося вирішити долю 34 кандидатів з «особливим статусом». Так, із заявами про участь у доборі до постійно діючого органу звернулося 4 кандидати (Наталія Кондратьєва (72 бали), Ганна Сергієнко (72 бали), Вадим Ткаченко (69 балів) та Тетяна Ковальчук (67 балів)).

«Вони мають статус кандидата й стоять у резерві. Тому потрібно їм відмовити в допуску до добору», — висловила свою позицію член комісії Ніна Фадєєва. «Це не таке вже й просте питання», — зауважив заступник голови ВККС Микола Пінчук. Своєю думкою поділився й І.Самсін. Він зазначив, що неможливо одночасно перебувати в резерві й бути допущеним до другого добору.

Можливо, ці четверо кандидатів виявили бажання спробувати набрати більше балів за тестування, кваліфіспит та зайняти вищу сходинку в рейтингу претендентів на мантії. При цьому вони, мабуть, не мали наміру залишити резерв, а хотіли у випадку невдачі використати його як запасний аеродром.

Комісія радилася з приводу резервістів більш як півгодини й прийняла рішення: допустити їх до тестування й виключити з резерву.

Також ВККС відмовила в допуску до добору трьом особам, які не досягли 25-річного віку, 12-ом  кандидатам, у яких стаж роботи в галузі права менше 3 років (отримали диплом про здобуття вищої юридичної освіти лише у 2010—2011 рр.) та 15-ом претендентам, через невідповідність цій же вимозі, але з інших причин (диплом отримали давно, але не встигли достатньо попрацювати).

30 травня комісія допустила до тестування ще 3580 осіб. Тобто загалом за два дні постійно діючий орган дав зелене світло 3584 претендентам, у які 5 червня в Києві виявлятимуть рівень загальних теоретичних знань у галузі права. А обійдеться цей захід недешево: за попередніми підрахунками на одного кандидата витратять близько 2 тис. грн.

Скоріш за все, з 3584 осіб до кваліфіспиту комісія допустить до тисячі осіб. Отже, виходить, що лише четверта частина коштів буде витрачена недаремно. У такому разі, можливого, варто запровадити компенсаторний механізм, аби заяви про участь у доборі писали лише ті, хто дійсно не уявляє свого життя без мантії. Інакше тестування кандидатів обходитиметься держбюджету занадто дорого.