Закон і Бізнес


У відпустку з-під кийка

Німцям заборонять працювати у вихідні через ризик для здоров’я


№36 (1178) 06.09—12.09.2014
2610

Міністр однієї з найнаселеніших областей Німеччини вніс пропозицію ухвалити «антистресовий» закон, який забороняв би відповідати на робочі дзвінки та листи у позаробочий час. Мінпраці має намір розглянути ініціативу найближчим часом.


Як заявив міністр праці Північного Рейну Вестфалії Гюнтрам Шнайдер, у законі має бути визначено час, коли працівник стає недоступним для листів і дзвінків роботодавця. На цю новелу, яку підтримують профспілки, ініціатора надихнуло те, що канцлер Ангела Меркель і багато членів уряду відпочивають під час літніх канікул.

Стрес на роботі — одна з гарячих тем у німецьких ЗМІ. Чинне законодавство зобов’язує роботодавців забезпечувати працівникам безпечне і здорове робоче середовище, однак профспілки країни стверджують, що компанії в цьому поки що не надто успішні.

Німецькі таблоїди повідомляють, що кожен п’ятий фахівець доступний для свого керівництва навіть після закінчення робочого дня, що, на думку експертів, негативно позначається на здоров’ї підлеглих. Але варто відзначити, що тривалість робочого тиждня у Німеччині є меншою порівняно з іншими країнами — членами Організації економічного співробітництва і розвитку. Протягом року німецькі фахівці проводять на роботі близько 1400 годин, у той час як американці, наприклад, — 1800. У середньому ж по ОЕСР цей показник становить 1765 годин.

Подібні антистресові заходи обговорювали й у Франції, врешті-решт запропонувавши регламентувати час відповіді на дзвінки та електронну пошту. За французьким законопроектом, деякі працівники можуть визначити для себе певний «період спокою», впродовж якого не перевірятимуть робочу пошту. А у Швеції тривають дискусії щодо скорочення тривалості робочого тижня до 35 годин. Однак цю ініціативу схвалюють далеко не всі. На думку окремих представників політичних сил Швеції, така реформа обійдеться країні в мільярди доларів.