Закон і Бізнес


Учасників ринку цінних паперів рідше перевіряють,- НКЦПФР


01.09.2014 11:24
1262

Протягом січня-червня 2014 року відбулося зменшення кількості планових та позапланових перевірок учасників ринку цінних паперів порівняно з аналогічним періодом 2013 року.


Про такі результати звітує Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, яка підбила підсумки заходів контролю за діяльністю учасників ринку цінних паперів та саморегулівних організацій, здійснених за перші шість місяців поточного року.

Як пояснили „ЗіБ” в НКЦПФР, було проведено 317 перевірок (за аналогічний період минулого року — 576) та виявлено 735 правопорушень (тоді як за І півріччя 2013 року — 919). Хоч кількість перевірок зменшилась на 45 %, кількість виявлених порушень в діяльності зменшилась тільки на 20 %, зазначають в Комісії.

«Це можна пояснити завершенням етапу підвищеного контролю за учасниками ринку цінних паперів у зв’язку зі змінами в законодавстві щодо дематеріалізації випусків акцій, враховуючи, що більшість планових перевірок стосувалася діяльності реєстраторів та депозитарних установ», — зазначив Олег Мисюра, директор департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР.

Зокрема, у розрізі видів професійної діяльності на ринку цінних паперів Комісією були проведені перевірки 52 торговців цінними паперами, в діяльності яких було виявлено 30 порушень, 32 депозитарних установ і такої ж кількості компаній з управління активами (виявлено 15 та 24 порушення відповідно), а також п’яти організаторів торгівлі (виявлено п’ять порушень). Крім того, заходи з контрою пройшли дві юридичні особи, дії ліцензій яких закінчились або анульовані, і було виявлено два порушення. Всього було виявлено 185 правопорушень та анульовано 16 ліцензій на провадження професійної діяльності.

Протягом першого півріччя 2014 року Комісія продовжувала активно працювати в напрямку досліджень ознак маніпулювання цінами на ринку цінних паперів. Так, протягом січня - червня поточного року було підготовлено 11 аналітичних довідок щодо дій учасників ринку цінних паперів, пов’язаних з маніпулюванням цінами. За результатами аналізу порушено три справи про правопорушення на ринку цінних паперів щодо встановлених ознак маніпулювання цінами на фондовому ринку.

Окрім того, відзначають, що останнім часом при проведенні контролюючих заходів НКЦПФР використовує камеральний підхід, тобто віддалені перевірки, а також метод контролю, заснований на оцінці ступеня ризику (чим нижчий ризик у профучасника, тим рідше він перевіряється регулятором).

Нагадаємо, що на цей час підставою для включення учасника ринку цінних паперів у план-графік перевірок є виключно наявність ризиків в його діяльності, а позапланові перевірки здійснюються на основі вичерпного переліку підстав, зазначеного в законодавстві.