Закон і Бізнес


Глава ВККА Висоцький боїться звітувати перед адвокатами?


Ю.Петренко: Ніяких загроз для незалежної діяльності адвоката проект № 10424 не несе

31.05.2012 08:22
3147

Недавні заяви голови ВККА Володимира Висоцького про недемократичність та надмірну централізацію системи органів адвокатського самоврядування, передбаченої Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», є надуманими.


Таку думку кореспонденту «ЗіБ» висловив адвокат, партнер ЮФ «Спенсер і Кауфманн» Юрій Петренко.

«Ніяких загроз для незалежної діяльності окремого адвоката документ не несе, як не містить і підстав для заяв про недемократичність та надмірної централізації системи органів адвокатського самоврядування», - заявив він.

Адвокат звернув увагу, що Союз юристів України, Асоціація правників України, Спілка адвокатів України, інші всеукраїнські об'єднання мають подібну систему органів управління. Вона складається з вищих представницьких органів, представницьких органів регіонів, виконавчих і контролюючих органів і т.п. Всі вони формуються на принципах виборності, підзвітності та відповідальності за свою діяльність. Жоден орган не втручається в діяльність іншого або в діяльність члена об'єднання.

Ю.Петренко переконаний, що якщо парламент прийме цей закон, то адвокатура обере до складу рад адвокатів і кваліфікаційно-дисциплінарних комісій гідних представників. Адже саме від їх діяльності буде залежати професійний рівень адвокатів, представництво інтересів адвокатури у відносинах з органами державної влади, органами місцевого самоврядування.

«Не виключаю, що критика з боку Висоцького викликана тим, що в проекті передбачений обов'язковий звіт ВККА та кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури за останні 3 роки, - припустив Ю.Петренко. - Адже багатьох адвокатів цікавить «інформація, що стосується основних показників роботи відповідної комісії, а також відомості про кількість коштів, отриманих та витрачених нею, з визначенням джерел їх отримання і витрат комісії», як це пропонується встановити проектом».

Закон і Бізнес