Закон і Бізнес


Омбудсмен проти політики


В.Лутковська має намір припинити політизацію роботи офісу омбудсмена й зосередитися на захисті прав людини.

№22 (1061) 26.05—01.06.2012
2957

Валерія Лутковська під час зустрічі з журналістами озвучила головні напрямки діяльності на посаді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.


«Я рішуче налаштована припинити політизацію роботи офісу омбудcмена. В Україні 46 млн громадян, які потребують захисту їхніх прав, тож увага уповноваженого з прав людини не може й надалі зосереджуватися переважно на політиках! Це врешті-решт порушення прав, дискримінація більшої частини населення держави у їх праві звернутися до омбудсмена по допомогу і отримати її. Отже, крім виконання поточної роботи, я маю кілька пріоритетних напрямків діяльності. По-перше, ми створимо консультативну раду при уповноваженому з прав людини — цей орган має існувати згідно з законом, але його так і не було створено за роки існування інституту омбудсмена в Україні. Це буде зроблено найближчим часом. На наступний тиждень заплановано зустріч з представниками неурядових організацій, метою якої є розробка конкретних процедур та механізмів роботи консультативної ради», — розповіла омбудсмен.

Другим напрямком діяльності В.Лутковської буде створення інституту представників уповноваженого з прав людини за конкретними напрямками. Наразі це представники з питань: діяльності національного превентивного механізму (створення в Україні системи «Омбудсмен+»), захисту соціально-економічних та гуманітарних прав, антидискримінаційної політики, гендерної рівності та прав дитини, а також з питань свободи інформації та захисту персональних даних.