Закон і Бізнес


Аргументи не потрібні


Д.Притика продовжує працювати над удосконаленням «рідної» юрисдикції.

№22 (1061) 26.05—01.06.2012
3194

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект, який установлює нові стандарти преюдиціальності в господарських справах та має сприяти єдності судової практики.


Як пояснює автор проекту «Про внесення змін до статті 35 Господарського процесуального кодексу України» Дмитро Притика, необхідність прийняття змін полягає у відсутності єдиної практики щодо преюдиціальності залежно від суб’єктного складу сторін у господарській справі та сторін у цивільній або адміністративній справі.

«Як показує практика Вищого господарського суду, він може під час застосування ст.35 ГПК при розгляді окремих справ приймати рішення, які суперечать одне одному», — відзначив нардеп у пояснювальній записці. Так, за його словами, у постанові від 22.12.2009 №9/346-08 ВГС зазначив, що відповідно до ч.4 ст.35 ГПК рішення суду в цивільній справі, яке набрало законної сили, є обов’язковим для господарського суду стосовно фактів, котрі встановлені судом і мають значення для вирішення спору. Суб’єктний же склад сторін у справі має значення для фактів, установлених рішенням господарського суду, а не рішенням у цивільній справі.

Натомість у постанові від 27.01.2011 №40/48-10(3/62-10(25/103-09) ВГС вказав, що відмінний суб’єктний склад у господарській та цивільній справах виключає можливість застосування преюдиціальності в порядку ст.35 ГПК.

Відповідно до законопроекту Д.Притики обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, можуть не доказуватися, якщо в суду не виникає сумніву щодо їх достовірності та добровільності визнан­ня цих обставин. Крім цього, «обставини, встановлені судовим рішенням у господарській, цивільній або адмі­ністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини».