Закон і Бізнес


Законом — по беззаконню


№21 (1060) 19.05—25.05.2012
2704

У Конгресі Мексики таємним голосуванням був схвалений закон, згідно з яким постраждалі від дій організованої злочинності отримуватимуть компенсацію від влади в розмірі $70 тис.


Відповідно до нового закону жертвам мафіозних розборок надаватиметься фінансова, юридична і медична допомога, також її отримають люди, родичі яких були викрадені або вбиті.

Відомо, що з 2006 року, коли президент Мексики Феліпе Кальдерон оголосив наркокартелям війну, жертвами зіткнень між мафіозними угрупованнями стали близько 50 тис. чоловік.

Проте ситуація в країні не покращились і майже 160 тис. чоловік минулого року були змушені залишити свої домівки в пошуках безпечного життя за кордоном. Зокрема лише в місті Сьюдад-Хуарес, розташованому на кордоні з США, за рік свої помешкання залишили 24,5 тис. чоловік. Це місто відоме тим, що у 2010 р. було визнане найнебезпечнішим населеним пунктом світу, а також тим, що саме через його територію проводять велику кількість наркотиків у США.

Багато експертів заявляють, що чисельність збройних сил країни, які використовуються для боротьби з мафіозними групами, є недостатньою. А більшість мексиканців уважають, що організована злочинність у цілому виграє війну з урядом.

У свою чергу правозахисники стверджують, що на сьогодні велика частина справ, пов’язаних з потерпілими від наркомафії, навіть не доходить до суду. Враховуючи те, що щорічно в зіткненнях наркокартелів і урядових сил гинуть сотні людей, для виплати компенсацій буде створено спеціальний державний фонд. До нього згідно із законом зможуть звертатися не лише жертви мафіозних розборок, а й ті, хто постраждав від протиправних дій з боку правоохоронних органів.