Закон і Бізнес


Хабарницька мережа


№21 (1060) 19.05—25.05.2012
2763

Суд засудив колишнього сенатора штату Нью-Йорк Карла Крюгера до 7 років позбавлення волі. За даними слідства, з 2007 року він отримав близько $50 тис. від низки компаній і медичних установ, просуваючи вигідні для них законопроекти.


Спочаткуобвинувачення вимагало для К.Крюгера від 9 до 11 років тюрми за хабарництво, проте суддя призначив менший термін, оскільки на посту сенатора в Конгресі штату Нью-Йорк підсудний «зробив багато гарних справ».

Враховуючи те, що він працював на цій посаді з 1994 року, за такий тривалий період К.Крюгер був залучений до багатьох хабарницьких схем. Так, з 2007 року він отримав понад $500 тис. від місцевих бізнесменів. Це були власники низки компаній, що працювали у сфері нерухомості, охорони здоров’я й роздрібної торгівлі, даючи хабарі тодішньому сенаторові штату, в обмін вони чекали ухвалення вигідних для них законопроектів і передачу їм мільйонів доларів урядових субсидій.

Відомо, що з 2009 р. К.Крюгер був головою фінансового комітету сенату. А вже у 2010-му ФБР почало розслідування стосовно його діяльності. Після того, як К.Крюгеру були пред’явлені офіційні обвинувачення в хабарництві, він визнав свою провину в обмін на пом’якшення максимального покарання, яке передбачало 50 років в’язниці. Після цього він пішов у відставку.

Як відзначає The New York Times, вирок колишньому сенаторові став першим у цілій серії пов’язаних між собою справ про хабарництво серед впливових посадових осіб штату Нью-Йорк. Проте К.Крюгер став не єдиним, кого засудили до позбавлення волі. Так, лікар Майк Турано, друг екс-сенатора, що також проходив у цій справі як обвинувачений, отримав 2 роки в’язниці.