Закон і Бізнес


Домовилися з трибуналом


№21 (1060) 19.05—25.05.2012
2622

16 травня Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та Організацією Об’єднаних Націй про виконання вироків, винесених Міжнародним трибуналом щодо колишньої Югославії.


Угодою передбачено, що компетентним національним органом України, уповноваженим спілкуватися з МТКЮ та розглядати запити з приводу виконання відповідних вироків, є Міністерство юстиції.

Наша країна зобов’язалася виконувати вироки трибуналу в разі, якщо особа, засуджена ним, буде передана для відбування покарання в Україні. Щоправда, складно уявити, що колись ця угода стане в пригоді.

Документ регламентує також питання відбування покарання, помилування та пом’якшення вироку, припинення виконання покарання, витрат, пов’язаних з переданням засудженої особи, та інші процедурні питання. При цьому в угоді зазначено, що умови ув’язнення повинні відповідати Стандартним мінімальним правилам поводження з в’язнями, Принципам захисту всіх осіб за будь-яких форм затримання і ув’язнення та Основним принципам поводження з в’язнями.

Трибунал може в будь-який час прийняти рішення про припинення виконання вироку в Україні й переведення засудженого до іншої держави або в розпорядження МТКЮ.