Закон і Бізнес


Собачі штрафи

В Азії завести домашню тварину можна лише з дозволу сусіда


№32-33 (1174-1175) 09.08—22.08.2014
3267

У багатьох розвинених і густонаселених містах Азії місцева влада запроваджує норми і правила для покращення умов життя своїх громадян. Однак часто-густо суворі правила, які регулюють усе — від приготування їжі до користування ліфтами для власників домашніх тварин — викликають подив у емігрантів і туристів.


Так, будь-якої миті до квартири може навідатися інспектор і з дозволу господарів оглянути балкони, ванні кімнати і рослини, наявні в помешканні. У такий спосіб влада намагається боротися з поширенням комарів — переносників смертельної лихоманки денге. Легко можна отримати штраф у $200 (приблизно 2000 грн.), за те, що не позбувся вчасно зів’ялих квітів.

Багато правил та приписів, як стверджує юрист-емігрант Кристофер Діллон з Гонконгу, в Азії змінюються чи не щодня.

Правила для утримання тварин стають дедалі більш звичайними для азіатів. Так, в японських висотках, таких як 47-поверхові башти «близнюки» в Токіо, є окремі ліфти для власників тварин. Жителі інших багатоповерхівок, які не обладнано такими підйомниками, вимагають від господарів перевозити своїх вихованців у спільному ліфті на руках або у візочках. До речі, у багатьох будинках завести собі домашнього улюбленця не можна без згоди сусідів. Так, при купівлі квартири китайському подружжю довелося привести свою собаку на попередню співбесіду з керуючим житлового комплексу. «Оглядини» вихованець пройшов успішно, але сім’я зрештою відмовилася від покупки апартаментів.

У Пекіні ж собаки вище 35 см узагалі вважаються «загрозою для життя» тому утримувати їх в певних районах міста заборонено. Під табу підпадають і коллі, і золотисті ретривери — породи, які в інших країнах сприймаються як найбільш доброзичливі. Накладену заборону муніципалітет посилив високими штрафами у $805 (понад 8000 грн.). Попри це, як розповідають агенти з нерухомості, багато господарів великогабаритних вихованців, ігноруючи заборону, їх вигулюють.