Закон і Бізнес


Під прикриттям допомоги


№19-20 (1058-1059) 10.05—18.05.2012
2673

Колишнього міністра закордонних справ Фінляндії Ілкка Канерва за корупцію й перевищення посадових повноважень засудили до 15 місяців позбавлення волі умовно.


Відомо, що екс-міністр багато років очолює організацію, яка відповідає за забудову території в області Споконвічна Фінляндія. Проте, за даними слідства, з 2006 до 2008 року І.Канерва скористався «фінансовою допомогою» кількох підприємців, які розраховували натомість отримати пріоритетне право на будівництво торгових комплексів. Гроші — в цілому майже €50 тис. — були витрачені на виборчу кампанію І.Канерва й святкування його 60-річного ювілею. У зв’язку з цим суд у Хельсінкі визнав екс-главу МЗС винним у корупції . «Я почуваюся так, ніби мені обрізали крила», — заявив І.Канерва після виголошення вироку.

Спільники І.Канерва — бізнесмени Арто Мерісало й Тапані Юлі-Саунамяки — були засуджені до 6 років і 3,5 року тюрми відповідно. Їх визнали винними в шахрайстві з обтяжливими обставинами, махінаціях з бухобліком, дачі хабара в особливо великих розмірах і підробці документів. Колишній глава ради міста Рованіємі Арі Руотсалайнен і бізнесмен Тойво Сукарі, що проходять у тій же справі, отримали по 8 місяців умовно. Всі засуджені відмовилися визнати свою провину. Один фігурант справи — Кюості Какконен — був виправданий.

І.Канерва вже не вперше стає учасником гучного скандалу. Так, 4 роки тому через еротичне листування він покинув пост міністра закордонних справ Фінляндії.

Після рішення суду в справі про корупцію І.Канерва вже не зможе очолювати організацію, що відповідає за забудову території в Споконвічній Фінляндії. Також було порушено питання про виключення екс-міністра з правлячої Національної коаліційної партії, членом якої він є. Проте керівництво партії прийме рішення тільки після розгляду судом апеляції І.Канерва.