Закон і Бізнес


Ви чиїх будете?


№32-33 (1174-1175) 09.08—22.08.2014
2933

У Верховній Раді вирішили з’ясувати, чи мають чиновники ще якесь громадянство, крім українського. Разом з тим не зовсім зрозуміло, навіщо нардепи пропонують збирати таку інформацію, адже санкцій за подвійне громадянство ініціатива не передбачає.


Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо декларування належності до іноземного громадянства» (№4398а) вніс до парламенту представник ВО «Батьківщина» Микола Катеринчук.

Відповідно до ініціативи працівники органів державної влади, службові особи та представники органів місцевого самоврядування мають щорічно до 1 квітня повідомляти про відсутність або наявність у них іноземного громадянства. Ці відомості зазначатимуть у спеціальній декларації.

За неподання даної декларації у проекті передбачено притягнення до кримінальної відповідальності та накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700—3400 грн.). Ще більш суворо каратимуть за подання завідомо неправдивих даних про подвійне громадянство. Штраф за такі дії становитиме до 250 н.м.д.г. (4250 грн.). Установлено також покарання у вигляді обмеження волі на строк до 3 років і з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

При цьому відповідно до законопроекту санкції передбачено саме за приховування подвійного громадянства. Сам же факт наявності двох паспортів не матиме наслідком жодних санкцій. Не є це підставою звільнення і згідно з чинною редакцією закону «Про державну службу».