Закон і Бізнес


Конституційний Суд України залишається без роботи?


Перший голова КС Іван Тимченко: "Потреба в незалежному органі, який має право тлумачити закони й конституцію, може відпасти хіба що при диктаторському режимі".

14.05.2012 13:11
2627

За останні два роки до КС майже не звертаються з поданнями стосовно поділу повноважень. І Суд займається переважно тлумаченням вузьких законодавчих норм. Тож урешті-решт може настати такий час, коли будуть дані відповіді на всі спірні питання, а нові закони складатимуть настільки чітко та зрозуміло, що не допускатиметься двозначне тлумачення. Чи можливе таке, що єдиний орган конституційної юрисдикції залишиться без роботи?


Із таким запитанням кореспондент «ЗіБ» звернувся до першого голови Конституційного Суду України, судді КС у відставці Івана Тимченка.

«У багатьох європейських країнах, де конституційні суди діють не одне десятиріччя, а традиція шанування законів залишається прикладом для наших політиків, утім, дотепер виникають спори з приводу тих чи інших питань. Тому можу вас запевнити, що й наш Конституційний Суд не залишиться без роботи. Принаймні за умови, що країна просуватиметься демократичним шляхом. Адже, допоки існуватимуть повноваження, не переведуться ті, хто за них сперечатиметься», – зазначив він.

Перший голова КС вважає, що потреба в незалежному органі, який має право тлумачити закони й конституцію, може відпасти хіба що при диктаторському режимі. «Але, переконаний: наше суспільство ніколи не дозволить владі звернути на цей шлях», – додав він.

Повністю інтерв'ю першого голови Конституційного Суду України, судді КС у відставці Івана Тимченка читайте тут.

Закон і Бізнес