Закон і Бізнес


Винна в чужих тортурах


№31 (1173) 02.08—08.08.2014
2754

Європейський суд з прав людини визнав Польщу винною в тому, що вона допускає тортури ув’язнених у тюрмах ЦРУ на своїй території. Двом постраждалим виплатять загалом €260 тис.


На думку суддів Страсбурзького суду, Варшава порушила Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, зокрема ті статті, в яких йдеться про заборону тортур, право людини на свободу і розслідування пред’явлених проти неї обвинувачень.

Таким чином, ЄСПЛ задовольнив позови у справах «Аль-Насірі проти Польщі» і «Хусейн проти Польщі», повідомляє ІТАР-ТАСС. Саудівський підданий Абд аль-Рахім аль-Насірі і саудит Абу Зубайда, які зараз перебувають за гратами на американській базі Гуантанамо на Кубі, заявили, що їх утримували і катували у в’язниці, розташованій «десь у польських лісах». Суд зобов’язав Варшаву виплатити €100 тис. А.аль-Насірі і €130 тис. А.Зубайде як відшкодування збитків.

Польща дотепер категорично заперечує розміщення на її території секретних в’язниць ЦРУ. Білий дім офіційно заявив, що всі такі заклади закрито ще в 2009 році.

Тим часом на розгляді ЄСПЛ перебувають ще кілька справ, відкритих проти Румунії та Литви за позовами колишніх в’язнів.