Закон і Бізнес


Клятва з кількома невідомими

У тексті присяги не вказується, кому саме присягає суддя


Урочистість церемонії складання присяги дещо нівелює невизначеність в її тексті.

№28 (1170) 12.07—18.07.2014
НАЗІР БАДАХОВ, начальник Теруправління ДСАУ в Донецькій обл., заслужений юрист України, кандидат наук з державного управління
5021
5021

На відміну від військових, державних службовців і прокурорів, судді, складаючи присягу, не говорять жодного слова про вірність Україні та її народу. Тому варто ініціювати підготовку нового тексту присяги, щоб ні в кого не було сумнівів, кому саме вірні судді.


Вірні Україні

Поняття «присяга» має багато значень, але зміст усе одно залишається незмінним. Присяга — це офіційна й урочиста обіцянка (клятва) при вступі на військову чи іншу службу, отриманні певного статусу (наприклад громадянства), при вступі на посаду.

Присяга — це клятва. «Присягати» означає «торкатися чогось священного на знак правди». Присяга — це акт урочистої клятви особи виконувати обов’язки, що випливають з публічно-правового статусу, якого вона набула.

І саме зміст цього високого поняття наштовхнув на порівняльний аналіз деяких нормативно-правових актів. Згідно з Конституцією, законами «Про державну службу» і «Про прокуратуру», постановою Кабміну «Про затвердження нового тексту Присяги працівників органів внутрішніх справ України», постановою Верховної Ради «Про текст військової присяги» відповідно Президент, народні депутати, державні службовці, працівники прокуратури, працівники органів внутрішніх справ, військовослужбовці, виходячи з важливості повноважень та статусу, повинні складати присягу, давати клятву на вірність своєму народу та державі, додержуватися Конституції та законів України, що є цілком природно.

Таким чином, з наведених законодавчих актів очевидно, що присяга складається при вступі на посади, кот­рі стосуються:

• збереження суверенітету й територіальної цілісності України;

• гарантування національної безпеки;

• підтримки громадської безпеки.

А також діяльності в галузях:

• виконавчої сфери;

• законодавчої сфери;

• правоохоронної сфери.

При цьому ключовими словосполученнями в цих присягах є «вірність Україні», «Український народ», «Конституція України», «закони України». Тобто держава вирішила, що ці категорії посадових осіб повинні бути вірними своєму народові та служити йому.

Суддівська особливість

У той же час судді — єдині, хто має право виносити рішення від імені України… Вони також складають присягу, текст якої закріплено в ст.55 закону «Про судоустрій і статус суддів». Під час урочистої церемонії складання присяги вітчизняними суддями присутній Президент.

Разом з тим із тексту присяги незрозуміло: на посаду судді в якій країні вступає особа, котра її складає, кому урочисто присягають судді? Відповідь: нікому. Також виникає запитання: здійснювати правосуддя відповідно до законодавства якої держави зобов’язуються судді? Відповідь: не встановлено.

Отже, з незрозумілих підстав текст присяги судді випав з переліку текстів присяг, в яких передбачаються зазначені вище ключові словосполучення. Як наслідок, українські судді при складанні присяги нікому не присягають.

Усім відомо: останніми роками авторитет судової влади дійшов до критичної межі, що й призвело до необхідності прийняття закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Тому відновлення довіри суспільства до суддів насамперед повинне починатися з найголовнішого — з тексту присяги, який необхідно змінити.

Згідно з Конституцією правосуддя здійснюється виключно судами, тобто саме професійні судді вирішують усі правові спори та відновлюють порушені права громадян. Судові рішення ухвалюються судами іменем України та є обов’язковими до виконання на всій території України.

В ст.2 закону «Про судоустрій і статус суддів» закріплені такі завдання: «Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою».

Також у ч.1 ст.6 закону зазначається, що «суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України, забезпечуючи при цьому верховенство права». Відповідно до ч.1 ст.7 «кожному гарантується захист його прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом, утвореним відповідно до закону».

Оскільки вищезазначеними нормами передбачено, що правосуддя в нашій державі здійснюється відповідно до Конституції та законів України, доречним було б, аби при складанні присяги судді послуговувалися такими словосполученнями, як «вір­ність Україні», «Український народ», «Українська держава», «Конституція України», «закони України». І тоді не виникало б жодних питань стосовно тексту присяги. До того ж це були б перші кроки до відновлення довіри до судової влади.

Оскільки судді самі зацікавлені у відновленні довіри з боку суспільства, було б доречним, щоб вони та вищі органи суддівського самоврядування виступили з ініціативою про включення в текст присяги слів, які дозволяли б чітко зрозуміти, кому присягає суддя.

Крім того, було б доцільним, щоб усі судді, котрі раніше складали присягу «невідомо кому», повторно склали її відповідно до нового тексту. І таким чином судді нарешті самі визначилися б, що, виконуючи високу місію, передусім вони служать Українському народу.

 

Присяга судді

«Я, (ім’я та прізвище), вступаючи на посаду судді, урочисто присягаю об'єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя, підкоряючись лише закону та керуючись принципом верховенства права, чесно і сумлінно виконувати обов'язки судді, дотримуватися морально-етичних принципів поведінки судді, не вчиняти дій, що порочать звання судді та принижують авторитет судової влади».