Закон і Бізнес


Як поскаржитись на суддю?


10.07.2014 10:21
46198

З 12 червня 2014 року по 12 грудня 2014 року Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка створена на вимогу громадськості і діє при Вищій раді юстиції, приймає заяви від фізичних та юридичних осіб.


Як повідомляє „ЗіБ” з посиланням на ВРЮ, Комісія приймає скарги, що стосуються судових справ про обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій в Україні у період з 21 листопада 2013 року до 11 квітня 2014 року, а також справ, пов’язаних зі скасуванням результатів виборів до Верховної Ради України VII скликання, або позбавленням статусу народного депутата України VII скликання. 

Перевірка проводиться також щодо суддів, які розглядали справу або ухвалили рішення з допущенням порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, констатованих у рішеннях Європейського суду з прав людини.

Повний перелік підстав перевірки викладений у статті 2 Закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». З повним переліком підстав можна ознайомитись тут.

Заяви про проведення перевірки індивідуально визначеного судді юридичні або фізичні особи подають у письмовій формі до Комісії  на поштову адресу Вищої ради юстиції: вул. Студентська, 12-а, м. Київ, Україна, 04050.

Заяви про проведення перевірки мають містити такі відомості:

а) найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я, по батькові для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності);

б) прізвище, ім’я, по батькові судді (суддів), щодо якого (яких) має бути проведена перевірка, його посаду;

в) повну назва суду, в якому працює відповідний суддя (судді);

г) обґрунтування необхідності проведення перевірки щодо відповідного судді (суддів) із зазначенням судових рішень, що становлять зміст перевірки суддів відповідно до вимог Закону;

ґ) перелік матеріалів, що додаються до заяви.

До заяви додаються копії судового рішення, прийнятого суддею, винесеного у справах з питань, визначених у статті 3 Закону, а також копії рішень апеляційної та касаційної інстанцій у цих справах, якщо справа розглядалася в апеляційному чи касаційному порядку.

За довідками звертатися:

e-mail: tsk@vru.gov.ua

тел.: /044/ 481-0648