Закон і Бізнес


Компартію звинувачують у підтримці РФ і сепаратистів


08.07.2014 17:09
1424

Сьогодні Міністр юстиції Павло Петренко подав позов про ліквідацію Комуністичної партії України. Рішення було прийнято за результатами аналізу величезної кількості доказової бази, яка була надана правоохоронними органами Мін’юсту.


Як повідомили «ЗіБ» у Міністерстві, відповідний позов про ліквідацію Компартії поданий до Окружного адміністративного суду Києва, і сьогодні він зареєстрований. Доказова база складає близько 129 аркушів письмових доказів, відеоматеріалів, які долучені до зазначеного позову.

Міністр пояснив, що судовий процес щодо заборони Комуністичної партії України, розпочатий на підставі порушень КПУ цілої низки положень Закону «Про політичні партії» у частині антиконституційної діяльності, підтримки сепаратистів і терористів на Сході України, підтримки представниками і керівництвом КПУ військової агресії і захоплення Криму Російською Федерацією, закликів до зміни територіальної цілісності і конституційного ладу України, організації проведення сепаратистських мітингів, фінансування забезпечення матеріально-технічною базою, в тому числі і зброєю, терористичних організацій на Сході України, підтримки псевдореферендумів так званих фейкових республік у Луганській та Донецькій областях, активної участі як керівників, так і представників партії у військових діях проти українських Збройних Сил на території Луганської і Донецької областей.

«Усі ці факти були зафіксовані СБУ, органами прокуратури у рамках цілої низки кримінальних справ, які порушені й розслідуються за такими статтями: порушення територіальної цілісності, конституційного ладу в Україні; терористична діяльність; сепаратистські злочини. Вся ця доказова база долучена до позову. Ми переконані, що з такою доказовою базою наша позиція дуже сильна юридично і ця політична сила повинна бути ліквідована», - стверджує Павло Петренко.

Петренко відзначив, що згідно із законом Міністерство юстиції може ставити питання про ліквідацію в судовому порядку політичної сили, що, відповідно, тягне за собою заборону символіки, яка зареєстрована за цією політичною силою.