Закон і Бізнес


ВР погодилась на електронне ліцензування


02.07.2014 11:02
2863

Незабаром в Україні планується скорочення кількості видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, більше, ніж на чверть (майже на 30% – з 57-и до 40-го), які не є надприбутковими чи не утворюють загроз для здоров'я людині, безпеки держави тощо.


Така норма передбачена законопроектом №4743 «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», який вчора був прийнятий ВР за основу.

Законопроектом зокрема передбачено, що ліцензування застосовується лише щодо видів господарської діяльності, провадження яких становить загрозу життю чи здоров’ю людей, навколишньому природному середовищу або державній безпеці та з метою ефективного запобігання реалізації цих загроз, якщо для досягнення визначеної мети недостатньо інших засобів державного регулювання.

Проектом також передбачено:

- закріплення засад дистанційного, зокрема, електронного ліцензування;

- вдосконалення механізму досудового врегулювання спорів у сфері ліцензування, зокрема, розширення повноважень Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування, який є дорадчим органом і у складі якого повинні бути представники громадськості, науки і бізнесу на паритетних началах;

- уточнення відповідальності посадових осіб органів влади за порушення законодавства у сфері ліцензування та встановлення суми штрафів за безліцензійну діяльність;

Так, в новій редакції викладено ст. 166-12 Кодексу про адмінправопорушення, відповідно до якої не оформлення, не видача документа органом ліцензування протягом встановленого строку;  прийняття рішення, органом ліцензування, які суперечать нормам законодавства у сфері ліцензування, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб у сумі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За провадження безліцензійної діяльності до юридичних осіб застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу від 5 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо інший розмір штрафу та порядок його накладання не встановлено спеціальним законом.

За провадження безліцензійної діяльності до фізичних осіб – підприємців застосовуються санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, якщо інші санкції не передбачені спеціальними законами.

- заборона вимагання органами ліцензування від суб’єктів господарювання даних про них, які знаходяться в державних реєстрах (цим повинен займатись орган ліцензування);

- встановлення засад підвищення доступності інформації у сфері ліцензування шляхом забезпечення безоплатного доступу до неї (до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців) за допомогою мережі Інтернет. 

Закон і Бізнес