Закон і Бізнес


Будинки замість картоплі


№14 (1053) 01.04—06.04.2012
2639

Народні обранці пропонують легалізувати будівництво на землі сільськогосподарського призначення. Після цього власники дач зможуть у них не лише жити, а й бути зареєстрованими.


Група депутатів звернула увагу на розбіжність у нормах законодавства. Так, відповідно до ст.33 Конституції кожному гарантовані свобода пересування та вільний вибір місця проживання, це ж положення закріплюється законом «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Разом з тим люди, які побудували житлові будинки за місцем розташування фермерського або особистого селянського господарства, на дачних і садових ділянках без зміни цільового призначення останніх, не можуть зареєструвати це місце проживання.

Тим часом без узяття на облік громадяни не можуть брати участь у виборах, позбавлені права звертатися з письмовими клопотаннями до органів державної влади та місцевого самоврядування, оскільки в заяві необхідно вказати місце реєстрації. Також у цих осіб немає можливості отримати медичну допомогу та освіту в державних і комунальних установах. Крім того, виникають проблеми при влаштуванні на роботу, отриманні кредитів у банках, здійсненні цивільно-правових угод.

Для того щоб урегулювати це питання, парламентарі подали проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються реєстрації місця проживання» (№10254). Передбачаються надання поштової адреси житловим та будинкам, придатним для постійного проживання й розташованим як у межах, так і за межами населених пунктів, на земельних ділянках, наданих для ведення особистого селянського господарства, садівництва й дачного будівництва, а також реєстрація місця проживання чи місця перебування. Разом з тим не буде потрібно змінювати цільове призначення землі.