Закон і Бізнес


Обмін люб’язностями

Адвокатів змусять добре поводитися, взявши з них клятвену обіцянку бути ввічливими


№24 (1166) 14.06—20.06.2014
3732

У Каліфорнії адвокатам незабаром доведеться давати додаткову обіцянку при вступі до колегії адвокатів про те, що вони зобов’язуються бути люб’язними один з одним. «Клятва ввічливості» нагадуватиме адвокатам, що суть професії не обмежується тим, щоб виграти справу.


Починаючи з 23 травня клятвене запевнення «сумлінно виконувати обов’язки адвоката» доповнять словами, що адвокат «буде намагатися поводитися в будь-якій ситуації з гідністю, ввічливо і чесно», повідомляє San Francisco Chronicle.

Додану частину тексту присяги схвалив Верховний суд Каліфорнії за наполяганням колишнього президента адвокатури штату. За свої 45 років роботи у цій сфері він зауважив, що погана поведінка адвокатів набуває поширення. Проявляється це в їх постійних сварках між собою, нападках один на одного в судових слуханнях і залякуванні суддів.

Проте, оскільки не передбачено ніякого штрафу за порушення клятвеної обіцянки, експерти з професійної юридичної етики задаються питанням, чи здатна в принципі така клятва допомогти уникнути проявів взаємної непристойної поведінки.

На переконання судового кореспондента, це стане нагадуванням про позитивну і професійну поведінку. Американська колегія судових адвокатів проводить кампанію для запровадження такої присяги була введена по всій країні, повідомляє Los Angeles Times.