Закон і Бізнес


Міліцію звинуватили в марнотратстві


Гроші на матеріально-технічне забезпечення для правоохоронців виділятимуть з урахуванням їхніх реальних потреб.

№14 (1053) 01.04—06.04.2012
2740

Міністерство внутрішніх справ неефективно використовує бюджетні кошти — такого висновку дійшла Рахункова палата. Понад 190 млн грн., які були виділені відомству на державні закупівлі, використані нераціонально або з порушенням чинного законодавства.


Колегія Рахункової палати розглянула результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених 2011 року Міністерству внутрішніх справ на централізоване матеріально-технічне забезпечення органів і підрозділів внутрішніх справ. Висновок: існуюча у відомстві система забезпечення не сприяє раціональному й ефективному використанню бюджетних коштів, виділених на державні закупівлі паливно-мастильних матеріалів, форменого одягу та інших товарів, повідомляє прес-служба Рахункової палати. Ця система, успадкована ще з часів планового господарства, досі не реформована, тому обтяжлива для державного бюджету.

Керівництво МВС не визначило перспектив і пріоритетів розвитку нових форм централізованого матеріально-технічного забезпечення органів внутрішніх справ на період, що перевірявся. Управлінські рішення щодо закупівлі товарів, робіт і послуг були недосконалими та необгрунтованими. Фінансування потреб підрозділів міліції в матеріально-технічних ресурсах здійснювалося хаотично й безсистемно, а результативність запроваджених заходів виявилася низькою. Неефективно й нераціонально використовувалися потужності центральної бази ресурсного забезпечення та її філій, які здебільшого залучалися для надання послуг комерційним структурам або взагалі простоювали.

Запроваджений порядок централізованої закупівлі товарів, робіт і послуг у системі МВС без урахування кон’юнктури ринку та реальних потреб бюджетних установ спричинив неефективні бюджетні витрати на придбання відомством матеріальних ресурсів. У результаті виділені торік міністерству на державні закупівлі 1,5 млрд грн. суттєво не покращили стан матеріально-технічного забезпечення правоохоронних органів країни. Понад 190 млн грн. бюджетних коштів, або кожна восьма гривня, виділена на державні закупівлі, витрачені неефективно або з порушенням чинного законодавства.

За висновками колегії Рахункової палати, назріла нагальна потреба в кардинальній перебудові системи матеріально-технічного забезпечення органів внутрішніх справ з визначенням пріоритетів її подальшого розвитку, урахуванням реальних потреб у фінансових і матеріальних ресурсах, використанням логістики в інфраструктурі МВС.