Закон і Бізнес


Унікальний захист

Іноземців не зможуть видворити з України без рішення суду


І.Темкіжев закликав представників місцевих й апеляційних судів вчасно направляти справи у ВАС.

№13 (1052) 24.03—31.03.2012
3735

Пленум Вищого адміністративного суду прийняв нову редакцію постанови про судову практику розгляду спорів щодо статусу біженців, іноземців і осіб без громадянства. Тепер видворити їх за межі України без судового рішення буде неможливо.


Краще, ніж в Євросоюзі

 На початку засідання голова ВАС Ігор Темкіжев привітав участників зібрання, налаштувавши їх на активну роботу. Основне питання порядку денного — захист біженців.

Як відзначив секретар пленуму Михайло Смокович, «такий захист є тільки в Україні, його немає навіть у країнах ЄС». «Я вважаю це досягненням нашого адміністративного судочинства», — додав він.

Тепер силові структури не матимуть права затримувати біженців, іноземців і осіб без громадянства, якщо немає рішення суду про їх примусове видворення. Як заявив М.Смокович, згідно з постановою Кабінету Міністрів без рішення суду таких людей можуть відправляти в спеціальні пункти. «Ми не кримінальний суд, — підкреслив секретар пленуму, — нам не потрібно вирішувати такі питання».

Також до нової редакції постанови внесені доповнення, згідно з якими особам, котрі не володіють державною мовою, в ході судових слухань будуть надані послуги перекладача, а рішення суди зобов’язані невідкладно відправляти всім учасникам процесу, зокрема іншомовним. «Таким рішенням ми трохи ускладнимо нашу роботу, — зізнався М.Смокович, — але до нас не буде претензій».

У цілому ж, як відзначив у інтерв’ю «ЗіБ» перед початком засідання секретар пленуму, «нововведень багато, і вони істотні» (було змінено навіть назву постанови). Саме тому М.Смокович запропонував учасникам зустрічі прийняти постанову в новій редакції. Його підтримали одноголосно.

 «Хворобливі моменти»

 Крім того, у ході пленуму був прийнятий проект постанови ВАС щодо рішення судових суперечок, що виникають у зв’язку з використанням стст.39, 48, 50, 51, 52 і 54 закону «Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи».

«З цим законом пов’язано багато проблем, — відзначив М.Смокович. — У судах розглядається багато справ цієї категорії». За словами секретаря пленуму, голова ВАС Ігор Темкіжев раніше вже ставив питання про ухвалення подібної постанови, проте робоча група була сформована тільки в лютому цього року. Поштовхом послужило рішення щодо соціальних виплат, винесене Конституційним судом 25 січня.

Робоча група, яку очолював заступник голови ВАС Михайло Цуркан, підготувала проект з 13 пунктів, у яких, зокрема, мова йде про права «чорнобильців» на доплату, пенсію й компенсацію за заподіяну здоров’ю шкоду, а також про початкові критерії їх нарахування. Крім того, передбачені в постанові й пільги на оплату судового збору під час подачі адміністративних позовів, апеляційних і касаційних скарг.

За словами секретаря пленуму, в цій постанові вдалося відобразити всі «хворобливі моменти», що виникали на практиці. Учасники засідання підтримали проект одноголосно, правда, поцікавилися, яким саме чином він реалізовуватиметься, зокрема, як повідомити управління пенсійних фондів на місцях. У свою чергу М.Смокович запевнив присутніх, що постанова відразу ж буде направлена в юридичну службу фонду.

 Прагнення до ефективності

 Також на пленумі приділили увагу й підбиттю підсумків роботи адміністративних судів за 2011 рік. З доповіддю із цього приводу виступив І.Темкіжев.

За словами голови ВАС, у минулому році збільшилася кількість справ. Така динаміка, відзначив він, свідчить, з одного боку, про підвищення в суспільстві рівня довіри до судів, з іншого —
про негативні чинники в соціальній сфері, оскільки громадяни найчастіше йдуть до суду саме для того, щоб вирішити соціальні спори.

Порушив І.Темкіжев і наболіле питання про вплив надмірної завантаженості суддів на якість роботи й строк розгляду справ. Також, на думку голови ВАС, на ефективності судочинства негативно позначається стан фінансового забезпечення судів і відсутність єдиної судової практики.

І.Темкіжев закликав спільно обговорити правові позиції суддів усіх інстанцій, висловив думку, що для забезпечення єдності судової практики необхідно подолати «юрисдикційні конфлікти», а також попросив представників місцевих та апеляційних судів не затягувати направлення справ на перегляд у ВАС. «Кожен такий факт буде предметом службового розслідування», — попередив І.Темкіжев.

Що стосується роботи самого пленуму, то, як відзначив М.Смокович, через відсутність стабільності законодавства складно «утримувати» єдність судової практики. Секретар пленуму звернув увагу присутніх на те, що сьогодні законодавство реформується, і за змінами в ньому «угнатися непросто».

Саме тому, за словами М.Смоковича, пленум прагне не охоплювати широку сферу, а давати роз’яснення однієї або кількох статей. «Ми й надалі плануємо так працювати, — додав він. — «Вужче», але швидше».