Закон і Бізнес


Зірки підкажуть

Представники яких знаків зодіаку мають вищі шанси побудувати юридичну кар’єру?


№22 (1164) 31.05—06.06.2014
16891

У столиці з’явився новий тренд: тепер прийом на роботу здійснюється не тільки за якостями і послужним списком працівника, а ще... й за його гороскопом. Адже власникові компанії видніше, як мають скластися зірки в його підлеглих.


Офіційно рекрутери не підтверджують такої тенденції, що не дивно, адже такий відсів можна вважати дискримінацією. Однак кадровики та астрологи запевняють, що дедалі більше столичних фірм практикують підбір персоналу «за зірками».

Підтвердила нові віяння, зокрема, і директор з персоналу однієї з великих компаній Олександра Черняк. На її думку, людям різних знаків зодіаку притаманні різні якості. Для себе вона зробила висновок, що хороші HR-ри — це Козероги та Овни, маркетологи — Овни, Стрільці та Діви. У творчих професіях здебільшого успішні Близнюки, в медицині — Раки і Скорпіони. Натомість всі шанси стати чудовими юристами і фінансистами мають Козероги, Терези і Тільці. У політиці ж якнайкраще можуть проявити себе Стрільці.

Однак іноді керівники компаній вдаються до крайнощів. Так, власник однієї з компаній забороняв брати на роботу Риб. Як розповіла О.Черняк, він вважав їх ненадійними, потайними і схильними до обману.

«Ті, хто підбирає персонал, кажуть, що претенденти ставляться негативно до такого підходу. Тому гороскоп перевіряють негласно», — зазначає керівник дослідницького центру рекрутингової компанії Уляна Ходоровська.

Проте і рекрутерам, і кадровикам, і тим паче керівникам, які відсіюють кандидатів за астрологічним критерієм, слід бути напоготові. Національне законодавство захищає здобувача від необгрунтованої відмови у прийомі на роботу (закріплено в ст.22 КЗпП), а тому компанії ризикують отримати судові позови. Адже наразі «невідповідність знаку зодіаку здобувача запропонованій посаді» навряд чи можна вважати обгрунтованою причиною для відмови у працевлаштуванні.