Закон і Бізнес


Швидкість заради справедливості

РСЗС з’ясовувала, завдяки чому суди можуть вчасно розглядати кримінальні справи


О.Первушина (за трибуною) пообіцяла спрямувати додаткові зусилля на розгляд кримінальних справ.

№12 (1051) 17.03—23.03.2012
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3603

Знайомлячись із кандидатами на адмінпосади, члени Ради суддів загальних судів намагалися дізнатись, яким чином ті вдосконалюватимуть розгляд кримінальних справ.


Давня проблема

 Минулого року члени РСЗС відвідали ряд областей, де ознайомились із практикою тримання підсудних під вартою та додержанням строків розгляду кримінальних справ. Результати невтішні, чимало з підсудних роками перебувають у СІЗО, очікуючи на рішення суду.

На цю ж проблему звертала увагу парламенту омбудсмен Ніна Карпачова, яка проводила особистий прийом ув’язнених Київського СІЗО. «Більшість із прийнятих, а це понад 300 осіб, нарікали на невиправдано тривалі строки тримання під вартою та судову тяганину. Деякі з них в очікуванні рішення суду фактично відбувають тут увесь строк покарання», — відзначала вона. Не вдоволені строками розгляду кримінальних справ у нашій державі й в Європейському суді з прав людини, до якого громадяни звертаються з відповідними скаргами.

Тому цілком природно, що, спілкуючись із претендентами на адмінпосади, члени РСЗС звертали увагу на цю проблему й цікавились, як законники вирішуватимуть її. Це питання порушувалося, зокрема, під час спілкування з Оленою Первушиною, яка претендує на місце голови Голосіївського районного суду м.Києва. Цю посаду вона обіймає й нині, але через закінчення строку повноважень довелося знову поборотися за крісло.

Голосіївський райсуд має найбільше навантаження в столиці за розглядом кримінальних справ, тому від його роботи багато в чому залежать показники Києва загалом. Довгий час установа стикалася з проблемою доставки підсудних, оскільки приміщення для їх тримання вміщувало тільки 8 осіб. Однак, як повідомила О.Первушина, нині його розширили й у ньому може перебувати до 12 чоловік.

Ще одна проблема, яка не дозволяє вчасно розглянути всі кримінальні справи, — нестача суддів. Тому О.Первушина планує перевести на цю ділянку роботи частину «цивілістів». Уже проведена й запланована робота задовольнила членів ради, тому вони підтримали повторне обрання судді керівником.

 Кримське підкріплення

 РСЗС дала рекомендації також кільком претендентам на високі посади в автономії. Так, якщо погодиться Вища рада юстиції, головою Керченського міського суду АР Крим стане Олександр Цветков, який уже виконує обов’язки очільника.

Як розповів голова Апеляційного суду АРК Валерій Чорнобук, у цьому регіоні складна криміногенна ситуація, але, незважаючи на це, в наявності — гарні показники роботи. Та й проблем з тривалим розглядом справ практично не виникає.

О.Цветков пояснив, що цього вдалося досягти завдяки добрим відносинам із правоохоронцями, які вчасно доставляють підсудних. Крім цього, судді, які розглядають кримінальні справи, звільнені від цивільних, а це дозволяє економити чимало часу й сил.

Разом з тим В.Чорнобук відзначив, що в суді виносять якісні вердикти, і, навіть якщо представники прокуратури не добиваються бажаного результату, часто не оскаржують їх, оскільки розуміють: люди в мантіях приймають правильні рішення.

Підвищити якість розгляду справ має і покращення роботи апеляційної інстанції. На сьогодні Апеляційний суд АРК базується у двох містах: Сімферополі й Феодосії. В.Чорнобук запропонував раді підтримати кандидатуру Андрія Мазниці на посаду його заступника саме для курирування роботи приморського «філіалу».

Голова РСЗС Павло Гвоздик відзначив, що законодавство не передбачає існування таких «відділень», але вони необхідні. Крім кримської, свої «філії» мають апеляційні суди Дніпропетровської та Донецької областей, оскільки в цих регіонах розглядають особливо багато справ. Також В.Чорнобук відзначив, що добиратись із деяких районів півострова до Сімферополя дуже довго й незручно, тому будівля у Феодосії просто необхідна. Водночас, за словами очільника суду, цю ланку необхідно зміцнювати.

Взятися за цю справу погодився А.Мазниця. Він переїхав до Криму лише цього року — до того працював у Жовтневому райсуді м.Дніпропетровська. Проте В.Чорнобук упевнений, що суддя впорається з обов’язками на новому місці. Погодились із цим і члени РСЗС.

Загалом рада поспілкувалась із 13 кандидатами на адміністративні посади — і ніхто не отримав відмови. Отже, можна готуватися до візиту у ВРЮ.