Закон і Бізнес


Фінанси на завтра

Цього року ВАС став багатшим майже на 300000 гривень


І.Темкіжев представив звіт про виконання бюджету за минулий рік.

№11 (1050) 07.03—16.03.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
2751

Збори суддів Вищого адміністративного суду схвалили звіт про виконання бюджету у 2011 році. Оскільки дохід зі сплати судового збору (майже 300 тис. грн.) надійшов до спецфонду запізно, то ці гроші ВАС витратить на свої потреби у 2012-му.


Гарна звістка

 Відповідно до закону до 15 березня головні розпорядники коштів держбюджету повинні публічно представити інформацію про використання передбачених грошей. ВАС виконав цю вимогу: 2 березня «адміністративники» розповіли про раціональне «освоєння» бюджету. На обговорення цього питання їм вистачило 10 хв. (у часи головування Олександра Пасенюка про бюджет говорили годинами).

«Законом «Про Державний бюджет України на 2011 рік» ВАС були передбачені видатки на суму 85,3 млн грн. (загальний фонд. — Авт.) У структурі бюджетних асигнувань на 2011 рік найбільшу питому вагу становили заробітна плата з нарахуваннями (виплачено 48,8 млн грн.), щомісячне грошове утримання суддів (5,6 млн грн.) та оплата комунальних та поштових послуг (1,2 млн грн. і
1,4 млн грн. відповідно)», — розповів голова ВАС Ігор Темкіжев.

За його словами, за рахунок оплати поштових послуг відправлено майже 400 тис. листів. Також ВАС придбав 391 одиницю обладнання та предметів довгострокового користування (зокрема, 56 принтерів, 80 моніторів, 7 апаратів запису засідань та одну систему зберігання даних).

«У результаті цього облаштовано 36 нових робочих місць. За рахунок видатків у сумі 5,3 млн грн. відремонтовано майже 1200 м2 приміщень. Зокрема, створено 6 залів судових засідань, 6 нарадчих кімнат, 11 кабінетів для суддів, а 8 — для їхніх помічників», — звітував голова храму Феміди.

На підтвердження раціонального використання коштів на капітальний ремонт він навів такі аргументи: «Середня вартість 1 м2 відремонтованих приміщень становила 4,6 тис. грн. Слід зазначити, що опосередкована вартість 1 м2, затверджена Мінбудом на 2011 рік, становила 6,2 тис. грн.».

Крім коштів загального фонду, наприкінці 2011 року на рахунок спецфонду ВАС надійшло майже 300 тис. грн. зі сплати судового збору. «Оскільки бюджетний рік закінчувався і на проведення тендерних процедур не вистачало часу, а основні потреби суду були забезпечені за рахунок загального фонду держбюджету, судовий збір у 2011-му нами не використовувався. Залишки спецфонду перенесено на 2012-ий, і їх можна використовувати впродовж поточного року», — порадував колег наявністю додаткових фінансів І.Темкіжев.

Для «адміністративників» це гарна новина, адже гроші зайвими ніколи не бувають. Особливо за нинішніх умов фінансування вітчизняної Феміди.

 Правдиво й достовірно

 Керманичу ВАС приємно було озвучити й думку Рахункової палати щодо використання бюджетних коштів судом. За словами І.Темкіжева, протягом грудня 2011 — січня 2012 ро­ку орган контролю провів аудит фінансово-господарської діяльності ВАС за минулий рік.

«Треба зазначити, що в ході аудиту нецільового використання бюджетних коштів не виявлено. Рішенням колегії Рахункової палати підтверджено правдивість і достовірність відображення у фінансовій звітності всіх здійснених протягом 2011 року фінансово-господарських операцій. Щоправда, виявлено й окремі недоліки», — повідомив голова ВАС.

Зокрема, аудитори порадили вдосконалити існуючу систему внутрішнього контролю, особливо щодо розподілу відповідних повноважень серед працівників фінансово-економічного управління. Вказали контро­лери й на необхідність уведення передбаченої законодавством посади головного бухгалтера.

«Облік майна установи не завжди здійснювався із дотриманням усіх вимог чинного законодавства, відсутня книга складського обліку запасів за найменуваннями, сортами, кількістю. Матеріальні цінності не були впорядковані та систематизовані. Це створювало ризики неякісного й неповного їх обліку або втрат», — попередили ревізори.

А ще вони зробили таке зауваження: за умов жорсткої економії фінансових ресурсів актуальним для ВАС є проведення інвентаризації експлуатаційних витрат на автотранспорт і службове житло, в якому мешкають законники та працівники апарату суду.

І.Темкіжев запевнив: виявлені недоліки усунуто ще під час проведення аудиту.

«Адміністративників» зацікавило, чому не всі кошти, передбачені на виконання програми «Оплата праці працівників бюджетних установ», було «освоєно» (із виділених
49,5 млн грн. використано 48,8 млн грн.). З’ясувалося: це сталося у зв’язку з поверненням раніше вирахуваного податку на довічне грошове утримання володарів мантій.

***

У минулому році при обговоренні звіту було набагато більше емоцій і запитань. Мабуть, вся справа у зміні керівництва ВАС. Так, О.Пасенюк очолював суд 6 років, тому він знався на неналежному фінансуванні адмін’юстиції й годинами міг говорити на цю тему.

«Як голова ВАС я був змушений неодноразово звертатися до Президента, Прем’єра стосовно фінансування суду. І як наслідок, усі рахунки оплатили практично в останні дні. Була проведена інтенсивна організаційна робота, що фактично в цивілізованій країні не повинна робитися. Суди повинні фінансуватися на 100%. Хоча б у тих видатках, що заплановані державним бюджетом», — говорив О.Пасенюк під час минулорічного підбиття фінансових підсумків.

І.Темкіжев прийшов до ВАС лише в листопаді 2011-го, тому він, імовірно, ще не встиг перейняти досвід попередника.