Закон і Бізнес


Глянець — у ранець!

У шкільних підручниках Киргизстану з’явиться місце для реклами


№18-19 (1160-1161) 08.05—16.05.2014
2526

Під рекламу, як зазначив член «молодіжного парламенту» Нурсултан Абдухалімов, можна було б відводити п’ять сторінок на початку або в кінці навчального посібника. Так можна знайти кошти, необхідні для видання нових підручників.


З такою пропозицією, як повідомляє агентство «Вечірній Бішкек», виступили члени «молодіжного парламенту» (цивільного проекту, в якому беруть участь активісти, котрі співпрацюють з парламентським комітетом з питань освіти, культури і спорту).

Свою ініціативу активісти хочуть обговорити з підприємцями.

Ідея друкувати рекламу в підручниках стала відповіддю «молодіжного парламенту» на пропозицію міністерства освіти, яке в березні цього року висловило бажання стягувати зі школярів плату за користування підручниками. Чиновники мали намір збирати зі школярів 25 сомів у рік (4 грн.) за кожен підручник. Для деяких дітей (з багатодітних сімей, сиріт, дітей з обмеженими можливостями) підручники пообіцяли залишити безкоштовними.

Така система, за інформацією агентства, діяла в республіці раніше — в період з 1996 до 2006 року. У той період вона була основним джерелом фінансування видання нових підручників.

Тим часом проти повернення згаданої системи виступило міністерство юстиції Киргизстану. Там уважають, що вона суперечить конституційному принципу безкоштовності загальної освіти.

Активісти також указали на те, що малозабезпечені люди в сільській місцевості платити за підручники не зможуть. «Ми пропонуємо альтернативний варіант, що грунтується на взаємодії уряду та бізнес-спільноти», — зазначив Н.Абдухалімов .

«Молодіжний парламент» також навів дані нещодавнього дослідження, проведеного в усіх регіонах Киргизстану, в якому зафіксовано нестачу навчальних матеріалів. На брак підручників, як повідомляється, поскаржилися близько 80% опитаних учнів. До того ж у школах використовується багато книг радянських часів.