Закон і Бізнес


Язик до Сибіру доведе

Іноземцям надаватимуть громадянство за результатами співбесіди, щоб прискорити розвиток віддалених регіонів


Спрощуючи доступ до громадянства іноземцям, в РФ намірилися розв’язати проблеми своїх малонаселених регіонів.

№17 (1159) 26.04—06.05.2014
СВІТЛАНА АНТЮШЕНІНА, Лента.ру
3025

У Росії набрав чинності закон, що дозволяє носіям російської мови, чиї родичі раніше жили в Росії, на території колишніх союзних республік або в Російській імперії, отримати російське громадянство у спрощеному порядку. Для цього потрібно тільки довести знання російської мови перед спеціальною комісією міграційної служби.


Російська влада ще у березні заявила, що має стратегічні плани стосовно переселення українців до Росії. Як пояснив міністр розвитку Далекого Сходу Олександр Галушка, жителі України можуть стати кадровим резервом для розвитку регіонів Сибіру і Далекого Сходу. А нинішні події на сході України цей процес можуть тільки прискорити.

За новим законом, аби одержати право на спрощене отримання громадянства, носіям російської мови потрібно тільки пройти співбесіду в комісії Федеральної міграційної служби РФ. Комісія не перевірятиме грамотність — основним критерієм буде факт вільного володіння мовою і використання її в повсякденному житті.

Для тих, хто пройде співбесіду, строк розгляду заяви і прийняття рішення про надання громадянства РФ скорочується з 6 до 3 місяців. Також упродовж 3 місяців мають бути розглянуті вказані заяви учасників державної програми зі сприяння добровільному переселенню до федерації.

Отримати громадянство РФ у спрощеному порядку заявники зможуть, якщо вирішать переїхати на постійне місце проживання до Росії, відмовляться від свого громадянства або нададуть документи про те, що відмова від нього неможлива «через незалежні від особи причини».

Для тих, хто планує отримати громадянство за новою процедурою, спрощується порядок в’їзду до Росії та отримання посвідки на проживання. Аби іноземці не зловживали новим законом, посвідку на проживання анулюють, якщо через 2 роки вони не подадуть заяву про надання громадянства РФ.

Документ, поспіхом підготовлений ФМС, було внесено до Держдуми РФ 11 березня, прийнято у першому читанні 1 квітня, в другому і третьому — 4 квітня. Не обійшлося без казусів: згідно з попередньо схваленими поправками отримати російське громадянство міг фактично будь-який житель колиш­ніх союзних республік, наприклад Узбекистану, Таджикистану або Азербайджану. Тому до другого читання в документ унесли поправку про те, що закон поширюється на нащадків жителів РРФСР, Російської імперії або Радянського Союзу, але в межах нинішніх кордонів РФ.

Проте стосовно одного питання депутати так і не дійшли згоди. Згідно з прийнятим законом у разі визнання іноземця носієм російської мови повторна співбесіда в комісії ФМС не допускається. Але якщо претендент не був визнаний комісією таким носієм, він має право на нову спробу через рік.

Ці повторні співбесіди не сподобалися опозиції. Її представники вважають, що за рік не можна стати «носієм мови». «У нас деякі депутати за все життя не можуть вивчити одну мову на елементарному рівні», — обурився депутат Олег Нілов. Можливо, невдовзі опозиція підготує поправки, які уточнюють і цю норму.