Закон і Бізнес


Фінальний свисток для рефері


№9 (1048) 25.02—02.03.2012
МАРІЯ ЧАПЛИГІНА
2771

Відомі в Китаї футбольні судді засуджені за хабарі до тюремного ув’язнення на строк до 7 років.


За рішенням суду міста Даньдун (північно-східна провінція Ляонін), 7 років у в’язниці проведе футбольний рефері Хуан Цзюнцзе. Суддю міжнародного класу, який був арбітром понад 20 років, визнали винним у отриманні «винагород» за певні результати матчів. Суд також ухвалив конфіскувати все його майно.

Тюремний строк 5,5 років також призначено відомому в КНР футбольному судді Лу Цзюню. Він визнаний винним у «режисурі» результатів футбольних матчів національної китайської ліги. Ще один суддя, Чжоу Вейсинь, засуджений до 3,5 років за таке ж правопорушення.

Суд також призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 6,5 років колишньому керівникові суперліги Китайської футбольної асоціації Лу Фену. Очікується, що ухвалення вироків продовжиться найближчим часом.

Історія гучних викриттів у китайському футболі почалася у 2009 році. На здивування фанатів, виявилось, що причини провальних виступів їх улюблених команд пов’язані з корумпованістю футбольного керівництва країни. Тоді у справі про хабарництво було затримано близько 20 чоловік, зокрема суддів, спортсменів і керівників клубів. Масштаби проблеми виявилися настільки значними, що через рік для боротьби з розгулом корупції у футболі влада організувала спеціальний виправний табір для підвищення свідомості суддів і спортсменів.

РАПСИ