Закон і Бізнес


Британія розпочала війну з пияцтвом


№9 (1048) 25.02—02.03.2012
2780

Глава англійського уряду Девід Кемерон розробив план у боротьбі з алкоголізмом, який нищить націю. На думку прем’єр-міністра, боротися з «ганебним» рівнем пияцтва в країні потрібно, підвищивши мінімальні ціни на алкоголь.


За оцінками експертів, близько 40% чоловічого населення й 25% жіночого перевищують рекомендовані норми споживання спиртного, а діагноз «алкоголізм» можна поставити понад 40 тис. жителів Туманного Альбіону. Рівень смертності, пов’язаної із вживанням спиртного, постійно збільшується, а на лікування алкоголіків британська система охорони здоров’я щорічно витрачає понад €3 млрд.

Така статистика потребує вжиття надзвичайних заходів, чим уряд у цей час і займається. Довгостроковий план  боротьби з пияцтвом буде опубліковано в березні цього року, поки ж прем’єр озвучив лише кілька його пунктів.

Д.Кемерон запропонував створити мережу витверезників, куди п’яних доставлятимуть з комфортом, спеціальними автобусами. Затримувати й саджати в автобуси тих, хто переоцінив власні сили, увійде в обов’язок поліцейських, кількість яких планується збільшити «для боротьби з пияцькими бешкетами». А біля нічних клубів чергуватимуть лікарі «швидкої», які повин­ні надавати допомогу відвідувачам, котрі перебрали міру.

В основному ж по кишені англійських алкоголіків мають намір бити копійкою, точніше євроцентом. Як заявив Д.Кемерон, уведення мінімальної ціни на одиницю товару на рівні 36 євроцентів врятує від передчасної смерті близько 300 співгромадян, а на рівні 60 євроцентів збереже життя 2 тис. чоловік.

У ході підготовки плану уряд проводив консультації не тільки з медиками, а й з виробниками спиртного, які від таких нововведень, ймовірно, зовсім не в захваті. Залишається сподіватися на те, що консенсусу буде досягнуто, адже таку практику можуть розцінити як недотримання прийнятого у Євросоюзі законодавства про вільну торгівлю.