Закон і Бізнес


Синекури при мантіях

Щомісяця бюджет витрачає 5,5 мільйона гривень на зарплату законникам, які не здійснюють правосуддя


№16 (1158) 19.04—25.04.2014
Валентин БОГУНОВ, юрист
84523
84523

Сьогодні 451 володар мантії отримує суддівську винагороду й при цьому не здійснює судочинства. 322 з них були призначені на посади, але не склали присяги, отже, ще не можуть ухвалювати рішень, а 129 — досягли 65-річного віку, тобто вже не мають на це повноважень.


Оскільки згідно з ст.129 закону «Про судоустрій і статус суддів» початкова суддівська винагорода становить 10 мінімальних зарплат, виходить, що кожен місяць держава сплачує законникам, які не мають права ухвалювати (й не ухвалюють) рішень ім’ям України, щонайменше 5,5 млн грн. (згідно з ст.8 закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік» мінімальна заробітна плата становить 1218 грн.).

Причини такого нераціонального використання коштів платників податків полягають, з одного боку, в урочистому порядку складання суддею присяги, яке через останні події в країні просто неможливо реалізувати. З другого — в особливостях роботи Верховної Ради, яка не може зібратись із силами та відправити на заслужений відпочинок суддів, які досягли граничного віку. Зокрема, через суперечки щодо формулювань підстав для звільнення — «у відставку» чи «у зв’язку з досягненням граничного віку». Адже до 1 квітня цього року при виході у відставку довелося б виплатити суддям вихідну допомогу в розмірі 10 місячних заробітних плат.

Крім того, відповідно до ст.55 закону «Про судоустрій і статус суддів» суддя складає присягу під час урочистої церемонії в присутності Президента. А згідно з Порядком складення присяги судді особою, вперше призначеною на посаду професійного судді (указ Президента від 6.04.2011 №380/2011), на урочисту церемонію складення присяги запрошуються голови Конституційного, Верховного та вищих спеціалізованих судів, голови Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, міністр юстиції, голова Комітету ВР з питань верховенства права та правосуддя, голова ДСАУ або особи, які виконують їхні повноваження.

Усіх цих високопосадовців до осені 2013 року збирали на присягу в Адміністрації Президента. Втім, з початком євромайдану організувати таку церемонію стало неможливо.

На думку заступника голови Ради суддів Раїси Ханової, яку вона висловила кореспондентові «ЗіБ», поки не буде обрано нового главу держави, присягу в суддів ніхто не зможе прий­няти. «Ми маємо із цим змиритись і дочекатися, коли буде новий Президент», — уважає Р.Ханова.

Втім, в.о. голови Державної судової адміністрації Володимир Півторак має іншу думку. Він уважає, що вихід таки є. «На початку 2000-х була ситуація, коли проводилася мала судова реформа. Тоді призначили величезну кількість суддів, які не могли скласти присягу, оскільки в Президента був напружений робочий графік. Тоді ми вийшли на такий варіант: були внесені зміни до указу й за дорученням Президента це зробили голови обласних держадміністрацій», — розповів очільник ДСАУ, додавши, що звернеться з листом із цього питання до в.о. Президента Олександра Турчинова.

Водночас голова РС Василь Онопенко розповів, що ВРЮ внесла подання щодо звільнення суддів, які досягли 65-річного віку, але парламент із цим не квапиться. За його інформацією, з жовтня 2013 до березня 2014 року (за 6 місяців) судді, які повинні бути у відставці й нині не працюють, отримали від держави трохи більше 20 млн грн. «У той же час ми говоримо про економію державних коштів, про те, що не вистачає на соціальні виплати. Невже Україна — така багата країна, щоб платити винагороду суддям, які не здійснюють правосуддя?» — запитав голова РСУ.

Очевидно, що найближчим часом обсяг коштів, які викидаються на вітер, тільки збільшуватиметься. Адже тепер не працює ні ВРЮ, ні ВККС, які б могли внести подання про звільнення з посад суддів за будь-яких підстав.