Закон і Бізнес


Люстрація внутрішнього значення

Очільник Мін’юсту розповів, за що звільнятиме працівників свого відомства


П.Петренко пообіцяв більше спілкуватися з громадянами та зобов’язати до цього інших керівників відомства.

№15 (1157) 11.04—17.04.2014
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
2952

Десятки керівників територіальних відділень органів, підпорядкованих Мін’юсту, вже втратили свої робочі місця через недостатню теоретичну підготовку. Попереду чергова хвиля чисток, цього разу — з огляду на матеріальний стан чиновників.


Якби ви вчились...

Підсумки перших 30 днів на посаді міністра юстиції Павло Петренко вирішив підбити на прес-конференції, на якій розповів про ситуацію у відомстві та зміни, які в ньому або вже відбуваються, або незабаром розпочнуться.

За словами П.Петренка, Мін’юст фактично є соціальним міністерством, адже до нього та його органів щорічно звертаються майже 10 млн громадян, яким потрібні різноманітні папери, починаючи від реєстрації народження і завершуючи правом власності. Разом з тим, наголосив міністр, останні роки відомство не було відкритим для громадськості, прикладом чого можна вважати десятки судових процесів Мін’юсту проти громадян.

Перший етап «люстраційних» процедур, повідомив міністр, у відомстві вже завершився. При цьому її прохо­дження залежало від рівня теоретичної підготовки працівників. Так, керівники регіональних відділень органів юстиції виконали тестові завдання. Таких, які не впорались із запитаннями, виявилося кілька десятків, і вони вже написали заяви про звільнення.

Також у планах міністерства — реформа інституту урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. «Цей інститут має комунікувати з громадянами. Ми не повинні доводити однотипні справи до Євросуду, а натомість вирішувати питання на національному рівні», — підкреслив П.Петренко.

Змінити формат спілкування з громадянами вирішив і сам очільник відомства. За його словами, раніше міністр юстиції не спілкувався з громадянами під час особистого прийому, замість нього з ними зустрічалися начальники відділів. У такому самому режимі «прийом громадян» проводили й заступники міністра.

Тепер же цю практику мають припинити. Якщо йдеться про прийом міністра, то присутнім на ньому має бути особисто міністр. Крім того, так само прийом громадян проводитимуть керівники всіх регіональних відділень Мін’юсту. «Я попередив, що виїжджатиму без попередження до регіональних управлінь на прийоми громадян», — наголосив П.Петренко.

Рахуйте гроші

Ще один напрям діяльності, який для себе визначив міністр, — боротьба з корупцією у відомстві. За його словами, діяльність органів юстиції, а особливо виконавчої та реєстраційної служб, була пронизана корупційними схемами. «Я публічно попередив усіх керівників органів юстиції, що Мін’юст не захищатиме жодного свого працівника, який має проблеми із законом», — повідомив міністр.

Працівників відомства зобов’яжуть подавати інформацію про свій майновий стан. І в разі, якщо дані виявляться «сумнівними», — їх звільнятимуть. Так само питання виникатимуть до тих службовців, які саботуватимуть підготовку відповідних паперів. При цьому заплановано внести законодавчі зміни, які встановлять контроль за витратами всіх держслужбовців. «Бідний як церковна миша чиновник, родичі якого при цьому мільйонери, не повинен працювати в системі влади», — переконаний П.Петренко.

Однак міністр усвідомлює, що без системних реформ корупцію у відомстві подолати не вдасться. Одна з кардинальних змін, яка вже починає працювати, — реалізація всього арештованого майна через електронні торги. До цього ж продажем такого майна займалися приватні компанії, які, за словами П.Петренка, були пов’язані з колишнім керівництвом Мін’юсту.

Розпочало міністерство й боротьбу із «сумнівними закупівлями». Так, Мін’юст купує величезну кількість бланків для вчинення нотаріальних та реєстраційних дій. «Коли ми проаналізували кошторис міністерства, з’ясувалося, що основна частина ціни реєстраційних бланків — голографічні знаки, які виготовлялись однією приватною компанією». Відмова ж від голограм на реєстраційних бланках дозволила зекономити 170 млн грн. бюджетних коштів, повідомив очільник відомства. Так само голографічні знаки вирішили прибрати і з нотаріальних бланків.

Разом з тим, незважаючи на заплановане П.Петренком, слід визнати, що якщо проаналізувати інтерв’ю попередніх очільників Мін’юсту, то можна дійти висновку, що вони теж говорили про масштабні реформи. Чи будуть перетворення цього разу — покаже час.