Закон і Бізнес


«Гонорар успіху»

Реформування системи винагороди адвокатів «no win, no fee» відтермінували


Великий гонорар за «успішну» справу поки що залишається мрією британських адвокатів.

№8 (1047) 17.02—24.02.2012
3162

Набуття чинності урядового законопроекту про реформування системи винагороди британських адвокатів, при якій гонорар юриста залежить від успіху розгляду справи («no win, no fee»), відкладається до квітня 2013 року.


За повідомленням Мін’юсту Великої Британії, таке рішення ухвалено, аби дати юридичним фірмам додатковий час для всесторонньої підготовки до майбутніх змін.

Про плани уряду з реформування системи «no win, no fee» міністр юстиції країни Кен Кларк заявив у березні 2011-го. Спочатку передбачалося, що нові правила виплати «гонорару успіху» почнуть діяти з жовтня 2012-го.

К.Кларк тоді запропонував, щоб виплата винагород адвокатам покладалася не на сторону, що програла, а ці суми віднімалися з компенсації, що належить стороні, яка виграла. Це, на думку глави Мін’юсту, дозволить зробити систему правосуддя збалансованішою і справедливішою у відношенні до всіх сторін.

Одночасно уряд висловився за обмеження гонорару адвокатів — не більше 25% відсуженої позивачем компенсації (раніше пропонувалося, що винагорода становила 10% цієї суми). Ініціатива Кабміну була підтримана парламентарями, проте вони висловили побоювання, що реалізація планів уряду може мати й негативні наслідки. На їхню думку, бажання обмежити судові витрати сторін приведе до того, що через низькі гонорари адвокати не стануть братися навіть за справи, що мають шанси на успіх.

Система «no win, no fee» була введена у Великій Британії в результаті реформи судової системи, проведеної в 1999 році. Вона дозволила працювати на умовах угод про обумовлений гонорар — «Conditional fee arrangement» (CFA) — британським адвокатам у цивільних процесах. Разом з цими договорами з’явився й механізм страхування від несприятливого результату справи — так звана страховка «After the Event» (ATE). Все це спричинило справжню революцію: система стала дуже активно застосовуватися адвокатами й клієнтами.

Ініціатори реформи вказували на те, що вона дозволяла зробити правосуддя доступнішим для тих, хто не може собі дозволити сплатити судові витрати самостійно. Крім того, робота на таких умовах є відмінним стимулом для адвоката, адже в цьому випадку його гонорар залежить не від того, скільки часу він витратив, а від успіху процесу.