Закон і Бізнес


Голова Верховного Суду України зустрівся зі спеціальним представником Генерального секретаря Ради Європи


304


У рамках місії в Україну спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи Йорен Шокенбрук 19 березня 2014 року зустрівся із Головою Верховного Суду України Ярославом Романюком. У зустрічі також взяли участь представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні, керівник офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі, заступник Голови Верховного Суду України Валентин Барбара, судді Верховного Суду України Леонід Глос та Олександр Прокопенко.

На зустрічі йшлося про подальші кроки реформування судової системи України, питання повноважень Верховного Суду України, підвищення довіри до судових органів. Зокрема, співрозмовники обговорили й актуальну на сьогодні тему люстрації суддів.

Голова Верховного Суду України наголосив на необхідності суворого дотримання правових процедур при прийнятті Закону України «Про відновлення довіри до судової системи України» та висловив сподівання на підтримку експертів Ради Європи з метою приведення норм цього законодавчого акта у відповідність до міжнародних стандартів.

У свою чергу спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи зазначив, що європейське співтовариство бачить Верховний Суд України як судову установу, обсяг повноважень якої відповідає статусу найвищого судового органу держави.

Учасники зустрічі висловили сподівання на стабілізацію ситуації в Україні, що дозволить повернутися до реалізації напрацьованих проектів міжнародного правового співробітництва.

У зустрічі також взяли участь регіональний координатор спільної Програми РЄ та ЄС «Посилення боротьби з проявами жорстокого поводження і безкарністю» Божена Маланчук, начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України Ліна Губар та в.о. керівника прес – служби Лариса Пономарьова. Переклад забезпечував Сергій Таргоній.