Закон і Бізнес


Аудиторські гарантії


№12 (1154) 21.03—27.03.2014
3393

Експерти Держпідприємництва виступили проти обмеження професійних прав аудиторів. Зокрема, йдеться про встановлення додаткових вимог щодо їх навчання.


У Держпідприємництві під час робочої наради обговорили проблеми діяльності аудиторів та аудиторських фірм. Передусім фахівці торкнулися питань виконання аудиторами вимог щодо:

- Порядку ведення реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 26.02.2013 №640;

- Порядку ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 25.10.2012 №1519.

Як відзначають фахівці, встановлення Нацкомфінпослуг та НКЦПФР вимог щодо навчання аудиторів створює додаткове навантаження для аудиторських фірм та обмежує права аудиторських фірм на здійснення обов’язкового аудиту.

Учасники наради зауважили, що визначення кваліфікаційної придатності на заняття аудиторською діяльністю здійснюється Аудиторською палатою шляхом проведення письмового кваліфікаційного іспиту за програмою, яку вона затверджує. Крім того, Аудиторська палата ще у 2002 році запровадила вимогу щодо щорічного вдосконалення аудиторами професійних знань.

За результатами наради її учасники одностайно наголосили на необхідності термінового внесення змін до законодавства з метою скасування додаткових кваліфікаційних вимог до аудиторів і необхідності проведення їх навчання в центрах, визначених Нацкомфінпослуг та НКЦПФР.