Закон і Бізнес


Оцінка стане ринковою


№11 (1153) 14.03—20.03.2014
14583

Народні депутати пропонують відмовитися від поняття «оціночна вартість» майна, що використовується для визначення доходу від продажу рухомого або нерухомого майна. На думку законодавців, таким чином можна буде здешевити послуги такої оцінки та уникнути корупційних ризиків.


Проектом закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення механізму визначення доходу від продажу (обміну) об’єктів нерухомого та рухомого майна з метою оподаткування» (№4291-2), внесений групою нардепів, поняття «оціночна вартість» замінюється на «ринкову вартість». Відповідних змін зазнають стст.172, 173 Податкового кодексу.

На відміну від чинного порядку визначати ринкову вартість для цілей оподаткування зможуть суб’єкти оціночної діяльності відповідно до закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та закону «Про оцінку земель».

Наразі ж оцінку майна можуть проводити лише «суб’єкти господарювання приватної форми власності, виключним видом діяльності яких є оцінка для цілей оподаткування». Причому контролює цей процес та веде відповідний реєстр Фонд державного майна. У разі прийняття пропонованих змін компетенцію ФДМ у сфері оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності буде обмежено.

Крім цього, автори пропонують роз’єднати нинішній Державний реєстр оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності на Державний реєстр оцінювачів та Державний реєстр суб’єктів оціночної діяльності.