Закон і Бізнес


Добробут власними силами

РСУ закликала суддів брати фінансові справи у свої руки


Я.Романюк укотре закликав представників органів суддівського самоврядування не залишатись осторонь від вирішення фінансових питань.

№1 (1040) 06.01—13.01.2012
3479

Посилення незалежності Феміди стало ключовою темою засідання Ради суддів України. Члени органу суддівського самоврядування переконані, що законники мають брати активнішу участь у вирішенні фінансових справ, у тому числі в складанні держбюджету. Крім цього, у раді зазначили, що правоохоронці мають утримуватися від звинувачень суддів, адже це підриває довіру до останніх і ставить під сумнів незалежність третьої гілки влади.


Незалежність у пропозиціях

 Під час чергового засідання, яке відбулося 23 грудня, РСУ досить оперативно розглянула низку питань. Зокрема, детально оговорила ситуацію, що склалася довкола суддівської незалежності, підбила підсумки проведеного в цьому році відповідного моніторингу. Вивчивши результати дослідження стосовно незалежності суддів, РСУ погодилася, що вдосконаленню немає меж. Члени ради висловили низку пропозицій, як зміцнювати незалежність. Так, вони вважають за необхідне внести зміни до Конституції, щоб узгодити норми про Вищу раду юстиції із загальновизнаними міжнародними стандартами (не менше, ніж половина членів ВРЮ мають бути суддями, яких обирають самі представники третьої гілки влади із судів усіх рівнів). 

Крім цього, на переконання РСУ, потребують удосконалення законодавчі положення щодо фінансування органів судової влади. Аби покращити забезпечність, передбачається обов’язкова участь Ради суддів, Голови Верховного Суду та голів вищих спеціалізованих судів у процесі складання, розгляду та  затвердження держбюджету, право відповідних звернень, які повинні бути враховані під час формування бюджету судової влади. Радам суддів спеціалізованих судів, на думку РСУ, варто активніше брати участь у визначенні фінансових та матеріально-технічних потреб третьої гілки влади й  вирішувати ці питання на конференціях. 

Суттєвих змін має зазнати й система притягнення законників до дисциплінарної відповідальності. Так, пропонується запровадити єдину процедуру притягнення до дисциплінарної відповідальності та звільнення за порушення присяги, визначити об’єктивні критерії порушення присяги судді тощо. Про ці та багато інших пропозицій щодо покращення суддівської незалежності голова РСУ Ярослав Романюк має поінформувати главу держави, парламент та Кабмін. 

Крім того, як і планувалося, було розглянуто  звернення представників Верховного Суду. Нагадаємо, що останні вимагали від Генпрокурора, Вищої ради юстиції та РСУ вжити заходів з метою гарантування суддівської незалежності. Відразу 3 звернення спровокували висловлювання заступника Генпрокурора Михайла Гаврилюка щодо незаконності перегляду суддями ВС низки кримінальних справ та можливості звільнення верховних законників за порушення присяги. РСУ вважає, що до проведення відповідної перевірки підстав для звинувачення суддів ВС в порушенні присяги і під час прийняття рішень у порядку виключного провадження стосовно засуджених за тяжкі злочини, скоєні з 29 грудня 1999 року до 4 квітня 2000 року, про заміну смертної кари на 15 років тюрми не було. У зв’язку з цим рада звернулася до ВРЮ щодо неприпустимості безпідставного притягнення суддів ВС до відповідальності. На думку органу суддівського самоврядування, при розгляді цього питання слід ураховувати міжнародні стандарти. 

Також РСУ звернула увагу Генпрокурора Віктора Пшонки та його підлеглих на неприпустимість висловів, які ставлять під сумнів незалежність судової влади.

 Нюанси реформування

 Висловила свою позицію РСУ й щодо реформування прокуратури та адвокатури. Зокрема, на думку членів органу суддівського самоврядування, функції прокуратури необхідно привести у відповідність до норм Конституції, тобто не покладати на цю систему правоохороних органів обов’язок загального нагляду.

При реформуванні адвокатури РСУ вважає за доцільне передбачити:

Перелік цих пропозицій РСУ направить робочій групі з питань реформування прокуратури та адвокатури.

Водночас члени РСУ розглянули питання про затвердження переліку рішень судів загальної юрисдикції, які підлягають унесенню до Єдиного державного реєстру судових рішень. У підсумку вирішили звернутися до Верховного та вищих спеціалізованих судів з проханням визначити перелік таких рішень, а також скерувати ці пропозиції до ДСАУ до 1 лютого 2012 року.