Закон і Бізнес


Спілкуйтеся на здоров’я

«Адміністративники» частіше й активніше будуть розповідати ЗМІ та громадськості про свою роботу


РСАС розробить та затвердить рекомендації щодо комунікативної діяльності адмінсудів.

№8 (1150) 21.02—27.02.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
23987

Рада суддів адміністративних судів розробить рекомендації щодо комунікативної діяльності адмінсудів. Цей документ, на її думку, допоможе судам проявляти більшу ініціативу в спілкуванні з мас-медіа та навчитися інформувати про свою діяльність в Інтернеті.


Як повідомила секретар РСАС Любов Гончар, для висвітлення діяльності суду, покращення його відносин з мас-медіа, підвищення рівня довіри ЗМІ та громадськості до Феміди потрібно налагоджувати роботу офіційних веб-сайтів адмінсудів. За її словами, сьогодні на своїх сторінках в Інтернеті корисною та актуальною інформацією діляться: Вищий адмінсуд, Вінницький апеляційний адмінсуд, Вінницький, Луганський, Харківський, Хмельницький, Волинський, Львівський та Чернівецький окружні адмінсуди, ОАС м.Києва.

До того ж у кожного адмінсуду є власна сторінка на веб-порталі «Судова влада України». «Однак на сторінках деяких судів ще замало інформації, необхідної для налагодження спів­праці з мас-медіа та інформування громадськості», — зауважила Л.Гончар.

Так, храми Феміди не розміщують повідомлень про те, які справи призначені до розгляду, як краще дістатися до суду. Нечасто натрапиш і на списки законників, які працюють у тій чи іншій установі. Л.Гончар переконана, що так не має бути, ситуацію потрібно виправляти.

«У минулому році у ВАС запроваджено практику висвітлення найбільш резонансних та суспільно значимих справ», — заявила секретар РСАС. Так, прес-служба ВАС спільно з володарями мантій готує прес-релізи, в яких ідеться про гучні та важливі справи.

«Це ефективний засіб забезпечення комунікації зі ЗМІ, який дозволяє зменшити кількість спотвореної, перекрученої та викривленої інформації, яка з’являється в мас-медіа. Втішає, що подібну практику втілюють де­які окружні та апеляційні адмінсуди. Втім, загальна картина комунікативної діяльності в адмінсудах є далекою від ідеальної. Не всі суди активно спілкуються зі ЗМІ, громадськістю, проявляють ініціативу та ентузіазм у цьому питанні», — підкреслила Л.Гончар.

Вона нагадала, що 22 лютого минулого року на ХІ з’їзді суддів було прийнято рішення доручити Раді суддів «ужити заходів щодо запровадження в судах посади прес-секретаря». А 6 листопада 2013 р. Державна судова адміністрація затвердила Типову посадову інструкцію головного спеціаліста із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації (прес-секретаря).

Л.Гончар сподівається, що вакансії прес-секретарів заповнюватимуться й це приведе до активізації висвітлення діяльності адмінсудів та підготовки прес-релізів для журналістів.

РСАС також вирішила розробити та затвердити рекомендації щодо комунікативної діяльності адмінсудів. До 1 травня 2014 р. робоча група має надати РСАС проект цього документа. І тоді адмінсуди частіше, активніше й ефективніше здійснюватимуть комунікацію зі ЗМІ та громадськістю. А це у свою чергу сприятиме забезпеченню максимально прозорого доступу суспільства до інформації про діяльність Феміди та зміцненню авторитету судової влади.