Закон і Бізнес


Від мрії до новосілля

Як регулюється питання зведення житлового будинку площею до 300 м2 і які документи мають готувати громадяни?


№8 (1150) 21.02—27.02.2014
3473

Держпідприємництво пояснило, в чому полягають особливості спорудження індивідуального житлового, садового та дачного будинків площею до 300 м2 за спрощеними процедурами, до яких установ слід звертатися та скільки це може коштувати.


Видача паспорта

Порядок заповнення документів, необхідних для зведення зазначених об’єктів, визначений законом «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 №3038-VI.

Відповідно до чинних правил для отримання будівельного паспорта замовник звертається до органів Держархбудінспекції із заявою встановленої форми, до якої додаються:

• засвідчена в установленому порядку (нотаріально або органом, що видав документ) копія документа, яка підтверджує право власності на земельну ділянку чи право користування нею, або договір суперфіцію;

• ескізні наміри забудови;

• проект будівництва (за наявності);

• засвідчена в установленому порядку згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку) на забудову (у разі наявності кількох співвласників або передання права на використання земельної ділянки за договором суперфіцію).

За заявою замовника будівельний паспорт може зазнавати змін, реалізація яких не перевищує гранично допустимих параметрів. Надання цього документа здійснюється на безоплатній основі.

Суб’єкт надання будівельного паспорта — структурні підрозділи з питань містобудування та архітектури місцевих органів влади. Зареєстрований паспорт, наголошують у Держпідприємництві, є підставою для виконання будівельних робіт.

Початок роботи

Як відзначають експерти, технічні умови будівництва є чинними до його завершення незалежно від зміни замовника. Переінакшення технічних умов можуть здійснюватися тільки за згодою замовника. За їх надання відповідає суб’єкт господарювання, що є власником інженерної інфраструктури або має відповідну ліцензію на її експлуатацію.

Для отримання права на виконання робіт замовник будівництва подає особисто або через дозвільний центр чи надсилає рекомендованим листом до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта два примірники повідомлення про початок виконання робіт.

Замовник набуває права на їх виконання наступного дня після подання повідомлення.

Роботи провадяться підрядним або господарським способом з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і правил.

Особливості прийняття в експлуатацію

У Держпідприємництві пояснюють, що прийняття об’єкта в експлуатацію здійснюється шляхом реєстрації декларації про його готовність до експлуатації. До цього документа включаються характеристики та техніко-економічні показники споруди, визначені за результатами технічної інвентаризації. Остання проводиться з метою з’ясування фактичної площі та об’єму будівлі для оформлення документів про прийняття в експлуатацію, які в подальшому будуть підставою для включення даних про такі об’єкти до державної статистичної звітності та оформлення права власності на них. Термін виконання цих робіт, вартість і порядок оплати визначаються в договорі за домовленістю сторін.

Технічну інвентаризацію проводять суб’єкти господарювання, у складі яких працює один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію в Мінрегіоні й отримали кваліфікаційний сертифікат. За результатами технічної інвентаризації видається технічний паспорт встановленої форми.

Для реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації замовник будівництва подає особисто або через дозвільний центр чи надсилає рекомендованим листом до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта два примірники заповненої декларації.

Останні штрихи

Підключення до інженерних мереж будівлі здійснюється їх власниками (обленерго, міськводоканалами, облгазами тощо) на договірних засадах. Декларація про прийняття об’єкта в експлуатацію є підставою для укладення договорів про постачання на об’єкт необхідних для його функціонування ресурсів — води, газу, тепла, електроенергії тощо. Вартість підключення визначається в договорі за домовленістю сторін.

Для присвоєння поштової адреси будинку необхідно подати низку документів:

• заяву (в довільній формі);

• завірену в установленому порядку копію документа, що засвідчує право власності на земельну ділянку (право користування нею);

• копію правовстановчого документа на об’єкт нерухомого майна або декларації про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта;

• копію технічного паспорта будівлі.

Ця процедура здійснюється безкоштовно. Послуги надаються структурними підрозділами з питань містобудування та архітектури місцевих органів влади.

Право власності

Офіційне визнання й підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав відбувається шляхом унесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Виконує відповідні обов’язки Державна реєстраційна служба.

Для реєстрації потрібні такі документи:

• заява про державну реєстрацію;

• відомість про державну реєстрацію, свідоцтво про державну реєстрацію, статут, витяг з ЄДРПОУ (нотаріально засвідчені) — для юридичних осіб;

• копія паспорта та реєстраційного номера облікової картки платника податку — для фізичних осіб;

• копія документа, що засвідчує право власності на земельну ділянку чи право користування нею;

• копія технічного паспорта на об’єкт нерухомого майна;

• декларація про готовність об’єкта до експлуатації;

• документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна поштової адреси;

• документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з державного реєстру та сплату державного мита.

Сума, яку необхідно сплатити за реєстрацією, становить 120 грн.