Закон і Бізнес


Десять справ одного року

Найгучніші кримінальні процеси, за якими спостерігали як в Україні, так і за кордоном


№1 (1040) 06.01—13.01.2012
ЮЛІЯ ГАЙДАЙ
6286

Цього року прокуратура виявила не бачену досі активність: мало того, що боротьба з корупцією досягла воістину вселенських масштабів, то ще й у сіті правоохоронців регулярно попадалася дійсно велика риба. Крім знакових фігур у політиці — Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, за гратами опинилися колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко, екс-голова Держфінпослуг Василь Волга, депутат Луганської міськради Роман Ландік і багато інших. До того ж у деяких гучних справах уже постановлені вироки. Мабуть, уперше влада не просто проголошує гасла, а демонструє волю й рішучість у боротьбі з корупцією.«ЗіБ» склав рейтинг найгучніших кримінальних справ минулого року.


1.Суддя й підсудна року

 

Безумовно, перше місце в рейтингу займає Ю.Тимошенко. З багатьох причин. Уже хоча б тому, що за слуханням кримінальної справи проти неї в Печерському райсуді м.Києва стежила не тільки вся Україна, а й знач­на частина цивілізованого світу. І це перший вирок, винесений в Україні її екс-прем’єрові. Хоча Ю.Тимошенко визнали винною в перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році, крапку в цій історії, швидше за все, ще не поставлено. Захисники Юлії Володимирівни вже подали скаргу до Європейського суду з прав людини. За словами Сергія Власенка, в заяві робиться акцент на процесуальних порушеннях. Рішення Євросуду захист чекає не раніше квітня. Хоча прихильники екс-прем’єра все ще сподіваються, що ст.365 КК, за якою обвинувачували Юлію Володимирівну, декриміналізують. В усякому разі Президент Віктор Янукович не відкидав можливості такого розвитку подій.

Правда, крім «газової справи» в арсеналі правоохоронців є ще як мінімум 20 кримінальних справ проти Ю.Тимошенко — про це не так давно заявив перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін.

Окрім Ю.Тимошенко, спеціальну номінацію в рейтингу «ЗіБ» заслужив і суддя, котрий розглядав її справу. Для мільйонів українців Родіон Кірєєв кілька місяців уособлював правосуддя. Його популярність затьмарила популярність зірок шоу-бізнесу, його зображення тиражували газети й Інтернет. Мабуть, до цього моменту вітчизняна Феміда для обивателя була безликою, і ось на якийсь час вона набула обличчя. Втім, можливо, наступний гучний процес народить нового героя.

 

2.Ізоляція року

 Кримінальну справу стосовно Ю.Луценка було порушено наприкінці 2010-го, відтоді чоловік перебуває в СІЗО. Недавно він відзначив річний «ювілей» перебування під вартою. Це чи не найтриваліше перебування в слідчому ізоляторі колишнього чиновника такого рангу.

Екс-міністрові інкримінують ту саму статтю, що і Ю.Тимошенко — ч.3 ст.365 («перевищення влади або службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки»). Зокрема, його обвинувачують у незаконному прийомі на роботу в міністерство свого колишнього водія та в порушеннях, пов’язаних з наданням останньому квартири й нарахуванням пенсії. Також Ю.Луценка обвинувачують у порушеннях при організації святкування Дня міліції.

З огляду на те, що суд поки допитав лише кілька десятків свідків з кількох сотень, швидше за все, цей процес стане одним з найбільш затяжних в історії вітчизняного правосуддя.

 3. Виправдання року

 У грудні минулого року Печерський райсуд м.Києва визнав незаконним і скасував постанову Генеральної прокуратури про порушення кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми за обвинуваченням його в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (все та ж ч.3 ст.365 КК). Суд не виявив ознак, які вказували б на причетність Президента (1994—2005 рр.) до скоєння тяжкого злочину. Суд, зокрема, встановив, що фактично єдиною підставою для порушення справи стали плівки Миколи Мельниченка, а згідно з рішенням Конституційного Суду обвинувачення не може грунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом і наданих особою, не уповноваженою їх збирати.

Нагадаємо: кримінальну справу проти Л.Кучми порушили в березні 2011 року. При цьому записи розмов у кабінеті глави держави були визнані речдоками. Але вже тоді більшість політологів передбачали, що справу так чи інакше закриють. Правда, Генпрокуратура оскаржила рішення суду й чекає вердикту апеляційної інстанції.

 4. Хабар року

 У липні в Україні вибухнув черговий гучний скандал: співробітники ГПУ й СБУ затримали голову Держфінпослуг, лідера партії «Союз лівих сил» В.Волгу. Його обвинуватили в одержанні хабара в розмірі $0,5 млн. Затриманню передували арешти кількох його підлеглих. Справу стосовно чиновника порушили за ч.3 ст.368 КК. «Підозрюваний вимагав указану суму за скасування рішення Держфінпослуг про введення тимчасової адміністрації в одній з кредитних спілок. Крім того, у цій справі проходять ще 3 представники комісії», — повідомила ГПУ. Сам В.Волга заявляв, що арешт не був для нього несподіванкою — незадовго до цього він нібито «розкрив злочинні фінансові схеми, про які не встиг доповісти Президентові».

«Справа Волги» вже направлена до Шевченківського районного суду м.Києва.

 5. Антигерой року

 Ним, безумовно, став екс-голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич. 20 вересня 2011-го Оболонський районний суд м.Києва визнав, що І.Зварич отримав хабарі на суму понад 963 тис. грн., і засудив його до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Ще одного суддю й фігуранта цієї ж справи — посередника В’ячеслава Люба шевського — засудили до 5 років ув’язнення.

Нагадаємо: у хабарництві І.Зварича обвинуватили ще наприкінці 2008 року. Наступного дня в нього й 7 інших суддів було проведено обшуки в службових кабінетах і квартирах. Причому в І.Зварича вдома знайшли $1 млн і понад 300 тис. грн. «Справа Зварича» змусила політиків і журналістів ще раз серйозно замислитися над проблемою корупції в українських судах.

 6. Секретність року

 Ще навесні 2011-го ГПУ направила до суду «справу Пукача». Екс-шефа міліційної «наружки» обвинувачують у вбивстві у 2000 році журналіста Г.Гонгадзе. Цього процесу чекала вся Україна, але побувати на ньому не вдалося жодному журналістові. Окремим матеріалам цієї кримінальної справи присвоєно гриф «таємно», і розгляд її в суді теж засекречений. Тому громадськості доводиться задовольнятися скупими коментарями адвокатів, чия відвертість вельми обмежена положеннями закону «Про державну таємницю». Тож дізнатися, які показання надає скандальний генерал, поки що не видається можливим.

 7. Афера року

 Останнім гучним викриттям 2011-го став арешт голови Держслужби зайнятості Володимира Галицького. 26 листопада співробітники СБУ заарештували його, а також 4 інших підлеглих йому чиновників. За версією слідства, працівники ДСЗ збагачувалися за рахунок махінацій з коштами, які виділялися в рамках програми створення робочих місць. ГПУ порушила кримінальні справи за ст.368 КК («Одержання хабара») і ст.3682 («Незаконне збагачення»). Максимальне покарання за цими статтями — позбавлення волі на строк до 12 і 10 років відповідно. Під час обшуків у кількох банківських скриньках, що належали затриманим, були знайдені валютні цінності на загальну суму $7,5 млн, золоті прикраси й коштовне каміння.

 8. Компроміс року

 У 2011-му на волю вийшов чоловік, котрий постраждав через укладення газової справи, — Ігор Діденко. Колишнього першого заступника голови «Нафтогазу України» обвинувачували в привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем (ч.2 ст.191 КК) у зв’язку з розмитненням працівниками «Нафтогазу» й Держмитслужби 11 млрд м3 газу, які належали компанії «Росукренерго», що обіцяло йому зовсім не райдужні перспективи. Проте в серпні 2011 року прокуратура несподівано виступила за перекваліфікацію вищезгаданої статті на ч.2 ст.364 («Зловживання владою або службовим становищем»), що передбачає більш м’яке покарання. У результаті екс-заступник головы «Нафтогазу» отримав 3 роки позбавлення волі умовно. Після проголошення вироку І.Діденка звільнили з-під варти. Ще двох фігурантів цієї справи — колишнього голову Держмитслужби Анатолія Макаренка й екс-начальника відділу Київської регіональної митниці Тараса Шепітька — в липні 2010 року звільнили з-під варти, змінивши запобіжний захід на підписку про невиїзд.

9. Мажор року

 Екс-депутат Луганської міськради від ПР, син впливового «регіонала» Володимира Ландіка Роман, можливо, стане першим мажором, який отримає реальне покарання. В усякому разі, його вже відправили в СІЗО й відпускати на волю, схоже, не збираються. Отже, цей процес деякою мірою можна назвати показовим.

Р.Ландіка обвинувачують за ч.3 ст.296 КК («Хуліганство»): влітку цього року він влаштував бешкет і побив дівчину в луганському ресторані «Баккара», причому відеозапис події практично відразу ж з’явився в Інтернеті. Під час суду Роман поводився агресивно й робив дивні заяви. Наприклад, він стверджував, що люди, котрі «замовили» його, «одержимі дияволом», а сам він — світлий ангел, залучений до «боротьби добра зі злом».

 10. Амністія року

 У кінці 2011-го Печерський райсуд м.Києва закрив кримінальну справу, порушену стосовно колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука. Підстава — застосування акту амністії. Ще рік тому шансів вийти на волю в Є.Корнійчука, обвинуваченого в зловживанні службовим становищем під час проведення держзакупівель, майже не було. За сукупністю обвинувачень за ч.3 ст.365 і ч.3 ст.366 КК йому загрожувало до 10 років ув’язнення.

30 листопада Генпрокуратура пом’якшила обвинувачення, прибравши згадку про «тяжкі наслідки», і діяння стали класифікуватися за ч.1 ст.365 і ч.1 ст.366 КК, які підпадали під дію закону про амністію.

* * *

Можна пригадати ще кілька гучних справ, якими знаменувався 2011-ий. 10 років проведе в місцях позбавлення волі обвинувачений в одержанні хабара екс-заступник міністра нав­колишнього середовища Борис Преснер. Він став першим чиновником-«регіоналом», котрий отримав реальне покарання.

Закінчилася й епопея, пов’язана з одіозним екс-нардепом від БЮТ Вік­тором Лозинським. За вбивство жителя Кіровоградської області Валерія Олійника його посадили на 15 років. Екс-начальника Державної інспекції з контролю за цінами Міністерства економіки Тетяну Рудь засудили до 5 років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку. Ось-ось почнуться дебати у «справі Георгія Філіпчука», екс-міністра навколишнього природного середовища. Близький до завершення й процес у «справі В.Іващенка», колишнього в.о. міністра оборони. Отже, у новому році можна чекати розв’язки не менш гучних кримінальних справ.