Закон і Бізнес


Виправданню не підлягає


№8 (1150) 21.02—27.02.2014
3039

Поліція безпеки Латвії підтримала плани Сейму ввести кримінальну відповідальність за виправдання нацистської окупації, а також «радянської окупації» республіки. Разом з тим спецслужба вказала на прогалини відповідного законопроекту.


Такими, зокрема, є оціночні формулювання, що містяться в документі. Як приклад поліція безпеки навела фразу «образливі сумніви», яку використовують автори проекту. «Подібні фрази в теорії кримінального права досі не розглядалися і не використовувалися в такій комбінації. З урахуванням досвіду вже зараз можна припустити, що оцінки лінгвістів будуть суперечливими, що дозволить засумніватися в провині можливого порушника», — підкреслили в спецслужбі.

Силовики також відзначили, що введення кримінальної відповідальності за висловлення сумніву в правильності оцінки окремих історичних фактів з погляду міжнародного права може розглядатися як неадекватне обмеження свободи слова, повідомляє DELFI.

Сейм затвердив для розгляду в третьому читанні поправки, що передбачають позбавлення волі на строк до 3 років за публічне виправдання, заперечення або прославляння німецької окупації, а також «радянської окупації» Латвії. Наразі в Кримінальному кодексі республіки є лише стаття про виправдання злочинів проти людства (за нею, зокрема, розслідують справу щодо лідера Соціалістичної партії Латвії Альфреда Рубікса за його вислови про репресії 1949 р.).

Латвійська влада вважає, що країна була окупована в період з 1940 до 1991 р. (тобто як під час вторгнення німецьких військ, так і під час перебування республіки в складі СРСР).